Горя изоставена къща в центъра на Бургас

Премиерът Борисов пристигна в Брюксел

Русия експулсира двама германски дипломати

Крис Дженър ще подари ботокс на дъщерите си за Коледа

Директорката на яслата, разследвана за насилие над дете: Тези кръвонасядания може да са получени навсякъде По думите на майката момиченцето станало асоциално, плашело се от всички и плачело

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна въведе иновативно лечение за пациенти с напреднала болест на Паркинсон

Сгодена ли е Глория? (СНИМКА) Феновете й са убедени, че предстои сватбагло

В Поморие излязоха попчетата

Омбудсманът Диана Ковачева: Липсва пропорционалност между санкционирането и поощрението на шофьорите

Общинската избирателна комисия решава до седмица дали ще остане на поста си кметът на Благоевград

Марадона осъди Dolce & Gabbana за 70 000 евро

ВСС прие оставката на Цацаров като главен прокурор

Електрическите автомобили имат проблеми със зимните гуми На пазара се предлага само един модел, предназначен специално за такива коли

Японски коли за гостите на боксовата гала Луксозен транспорт за ВИП личностите на мача на Тервел Пулев

Откриха останки от изчезналия чилийски военен самолет с 38 души

Пазарният либерализъм може да рухне, както се срина и комунизмът Световната финансова криза разтърси базовия модел, победил в Студената война

Тази година се навършват 100 години от революцията в Русия и 10 години от началото на световната финансова криза. Пред себе си имаме две събития, които имат повече общи неща, отколкото би могло да изглежда на пръв поглед. И в двата случая става дума за едно нещо от голямо значение
Октомврийската революция създаде диктатура, съперничеща за световна хегемония с фашизма през първата половина на миналия век и с един демократичен пазарен либерализъм през целия XX век. От друга страна, световната финансова криза разтърси базовия модел, победил в Студената война. Умиращият комунизъм на съветския блок се срина в началото на 90-те години под тежестта на вътрешните икономически и политически противоречия.

Проблемите тази година подсказват, че същата съдба може да очаква и пазарната икономика. Имаме не само исторически контекст на това, което се случва. Тази заплаха, пред която в момента е изправен пазарният либерализъм, напомня за факторите, които унищожиха неговия противник.

Комунизмът бе победен заради допускането на двойна лъжа. На първо място той предаде мечтата на милиони хора за равенство, солидарност и самоизява чрез постигането на общи цели. Тази мечта живя много по-дълго, отколкото би могло да се очаква, дори и в комунистически страни – и още по-дълго на Запад. Но в крайна сметка тя не можеше да понесе сблъсъка с реалността. Второ, създадена бе една икономическа система, основана на измама и самоизмама. Малко хора си спомнят, но сериозни спорове белязаха по-голямата част на ХХ век заради избора между централизирано планиране или децентрализиран пазар.
Поддръжници на държавния контрол върху средствата за производство твърдят, че само една планова икономика може да избегне безсмисленото пилеене на ресурси под формата на безработица, както и периодичните спадове в търсенето и генерирането на рецесия. Разбира се, на практика, централизираното планиране не се справи с производството и разпространението на стоки, желани от гражданите.

Въпреки това, вместо да се коригира системата, властите превърнаха плановата икономика в една голяма лъжа, която всички трябваше да подкрепят публично, дори тайно да не вярват в нея. „Те се преструват, че ни плащат, ние се преструваме, че работим“, се шегуваха хора от Росток до Владивосток. И тази шега съдържа значителен елемент на истина. В крайна сметка, в света възтържествува светогледът на Фридрих фон Хайек, което предполага, че колебанията в пазарните цени съдържат повече информация, отколкото централизираната система на планиране, както и че децентрализираните механизми за вземане на решения работят много по-ефективно от държавните органи. Тази идея помага да се обясни разликата в богатството между капиталистическия и комунистически свят, тя също набра скорост в края на Студената война.

Световната финансова криза подкопа твърденията на западния финансов капитализъм, че той е най-добрият начин за организиране на икономиката. Ценовият механизъм на Хайек е несъмнено правилен, но непълен. Пазарните цени на стоки и услуги, в действителност, дават много по-точна информация, отколкото планираната икономика. Но кризата показа, че това не е вярно за цените на активите. Петилетките са една голяма лъжа на Съветския съюз, но капитализмът също е голяма лъжа. Тя се състои във факта, че пазарните цени на активите, включително финансовите, уж трябваше точно да отразяват икономическата им стойност. Преди 10 години хората с ужас разбраха, че финансовите изисквания, натрупани по време на икономическия бум, не отговарят на действителността, а обемът на бъдещото производство, на което разчиташе икономиката, изглежда недостатъчно, за да изпълни тези изисквания. Те вярваха, че притежават богатство, което всъщност не съществува. В резултат на това милиони хора изведнъж осъзнаха колко са излъгани и политическата арена съвсем очаквано беше изправена пред вълна от хаос и недоверие.

Но една лъжа върви заедно с друга и либерализмът също предаде мечтите на хората. Западните икономики вече са много по-бедни от очакваните преди кризата тенденции. Особено силно кризата удари младежта, която има малко основания да очаква възможности за благоденствие, на каквито са разчитали техните бащи и дядовци. А тези, които искат по-демократичен капитализъм, нов златен век, трябва да се поучат от урока. Раздялата с илюзиите е пример за действието на комунизма и капитализма.

Хората вече не могат да разчитат на кой знае какъв стандарт на живот и пазарният либерализъм изглежда е в беда. И левите, и десни популисти често възхваляват с носталгия славните дни на смесената икономика. Може би са прави, че съперничеството между планираната и свободна конкуренция трябва да приключи със сливането им. Но основната поука от това съперничество е, че всяка икономическа система трябва да бъде честна.

*превод БГНЕС

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. какво ще го замени тогава/. феодализъм…робовладелчески или назад към корените

  1. Просто не трябва да се заменя с никаква система. Защото политико-икономическите системи, след като бъдат създадени, променят обществото, за което са били създадени. Но самите те през това време са се превърнали в огромни и всъщност непроменливи сакрализирани парадигми, които вече не съответстват на промененото общество и го водят към застой и към политически и икономически хаос. Така е с изгрева и залеза на комунизма, така става и сега при неолибералния глобализъм. Комунизмът тръгна към своя залез около 1965 година, неолибералният глобализъм – около 2005-та. И не военната сила на СССР, на САЩ или на сегашна Русия са причина за това. Основната, прикривана, но жестока истина е, че предварително измислените управленчески системи водят до бързо разминаване между особеностите на тези системи и особеностите на управляваното общество, а то води до сравнително бърз провал на новата система.

   Всъщност ако политиците искат да създадат едно не идеално, а едно реално прогресивно развиващо се общество, като се избегнат острите кризи, застрашаващи развитието на това общество след 1917 година, редно е да си спомнят за кибернетиката на Норберт Винер и за нейния основен управленчески принцип: ОБРАТНАТА ВРЪЗКА! Създаваш управленческа стратегия, правиш крачка-две по нея, и проверяваш дали тази крачка те води към, или те отдалечава от преследваната цел. И ако те отдалечава, спираш, оглеждаш се, ослушваш се, и правиш такива промени в управленческата си стратегия, които да те поведат към избраната цел.

   Това обаче е невъзможно, ако, както е и при комунизма, и при неолибералния глобализъм, ако продължава да се прилага илюминатският принцип за двете власти: Неофициална, но върховна (комунистическата партия при комунизма, олигархическата класа при капитализма), и официална, но която всъщност прави това, което разпорежда неофициалната, но на практика върховна власт, която не отговаря за резултатите от подобно управление.

   1. Идеалът е горивото,което задвижва обществото. Поне в началото. Вие искате нещо невъзможно – общество без идеал. Защо обаче накрая всичко се изкористява,корумпира и пропада? Всяка ефективно работеща организация,(каквато е и държавата),се задвижва и движи в началото от духовно,идеалистично,обществено движение. Обаче неизбежно в един момент движението тайно се превръща в ПАРТИЯ. А тя пък неизбежно бива овладяна от някой от лидерите и,който за да запази властта си корумпира партийните членове. Оттам корупцията пропълзява и завладява държавата. И обществото като цяло. И това е краят на духовното движение.
    Докато не се появи нов Идеал и историята почва отново…

    Пример за духовно движение и израждане в партия е СДС до 1997г.,а след това узурпирането му от лидера Иван Костов.
    Но също така и Демократическата партия в САЩ.
    И партията на Меркел.
    И тази на Ердоган.
    И т.н.

 2. Не е важно дали ще падне. Кризи има и ще има. Важното е да се посее съмнение и несигурност. То даже няма и финансов либерализъм, а точната думичка е капитализъм. Но руските интереси си плетът паяжината и се надяваме да има повече прости и страхливи хора, та когато дойде моментът да си ви вземем под нашето крило, а оттам няма мърдане. А който говори за режими в зандана и повече няма да го видиме.

  1. Слава на БКП и КПСС! Комунист калпав, ще вземеш на баба си трътката под крилото си. Пробвай се само … Комунизмът си отиде спете спокойно деца. Путизмът също е на ход да изчезне ! Тюфлек.

  2. Фалшив,еви си майката миризлива.

 3. Откакто свят светува, въпросът е дали ти ще бачкаш за някого или някой ще бачка за теб.

 4. Ама и тези лъжат, та пушек се вдига! По коя пазарна икономика наляха трилиони държавни пари в частни банки, за да ги спасяват? И в същото време банкерчетата си раздават бонуси в милиони! Какво общо с пазарна икономика имат финансовите продукти, дето никой не разбира, защото са чист комар и басиране! А грантове и фондове? А анонимните фирми с неясен собственик? А самият факт, че от парите в обръщение само една малка част са от реалната икономика? Това е най-безскрупулен лихварско-комарджийски строй, нямащ нищо общо с капитализма!

  1. Ами по принципите на дирижираната демокрация и на дирижираната пазарна икономика. По принципите на налаганата с оръжия за масово унищожение демокрация от САЩ-енски тип на уж суверенните свободни държави, по принципа държавата да изстисква всичко от народа, за да го прехвърли на свръхбогатия свръхелит като държавни поръчки. Ами само помислете: Защо у нас се строят преди всичко магистрали, а не производствени мощности? Ами защото там най-лесно и най-бързо се краде в максимална възможна степен!

   1. Браво Трънкин, демек глог!
    Другарю,

    Смело дерзайте в СЪЩИЯ ДУХ!

    СЛЕДВАЙТЕ опорната точка – ЛОШИ САЩ!

    Непрекъснато подчертавайте за НАПАЛМА ВЪВ ВИЕТКОНГ!
    За атомните гъби в беззащитните Хирошима и Нагасаки!
    За милионите, затворени в КОНЦЛАГЕРА Гуантамо!

    Нека българинът да НЕНАВИЖДА САЩ!

    Но и вмятайте някоя ДОБРА ДУМА за нашата Матушка! И нейния ВЕЛИК ВОЖД – безсмъртния ТОВАРИШЧ Путин!

    Че то ако само мрази, българинът може да вдигне брадва и срещу 100-те НЕНАКАЗУЕМИ ФАМИЛИИ още от времето на Тато!

    Нека и да пообичва малко – я мАсква, я раша, я КАЛАШа!

    Следевайте ОПОРНИТЕ ТОЧКИ!
    ГРОМЕТЕ САЩ!

    Ваша покорна КУРбелийка от поЖИТАНО 20!

 5. а какво пазарно има в това Централните банки да раздават на Търговските банки пари с нулеви лихвени проценти. Защо Централните банки не оставят пазара да определя свободно цените на валутите. Както впрочем направи РУСКАТА централна банка!!!

  1. Рефинансирането на търг банки е важно за поддържане ликвидността им , а от тук и ликвидността в цялата икономическа система . Паричните агрегати искат следене и контрол . Това е работа на централната банка . Валутният борд е добро решение за нас , където пазарите поради панически страх от липса на валута дефектираха . А , ето сега всичко е наред .

   1. Говориш като едно от тъпите говеда дет влизат в унсс. Школо по долно и от лесото и минногеоложкия…

 6. Комунизма и либерализма са йодейски заговорис/у човечеството, която страна им се подчини, погива. Погина СССР, погива и либерасткия запад начело с USrael.

 7. Рефинансирането на търговските банки, ако не директно, то индиректно влияе на рефинансирането на и без това задлъжнелия бизнес. Крайната цел на това рефинансиране е рефинансиране на бизнеса. Това е порочен кръг, зацикляне. Вътрешните и външните дългове на държавите никога няма да бъдат изплатени, ще растат и все по силно ще притискат правителствата, което ще води разместване на геополитическите пластове. Геополитическите размествания ще пораждат геополитически земетресения.-Нищо добро не ни очаква. Рано или късно алчността ще разруши сегашната цивилизация, както е направила с предходните.

  1. Система поддържана от ецб и де6или кат говедата от унсс.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.