Пазарят кабинет заради референдума на Слави

Опити да се спазари ново правителство в мандата на това Народно събрание започнаха при премиера в оставка Бойко Борисов. Той склони да помисли дали да оглави кабинет с мандата на Реформаторския блок, след като в четвъртък участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Основният аргумент на Борисов е, че е възможно времето на настоящото 43-то народно събрание да не стигне за промени в изборното законодателство според резултатите от референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“. Мнозинството от гласувалите на допитването обявиха, че са „за“ мажоритарна избирателна система в два тура при вот за НС, нула лева държавни субсидии за партиите и задължително гласуване.

„В парламента шикалкавят и говорят, че им е малко времето. Смятам, че единственото изключение, за което си заслужава да се продължи животът на това НС, е, за да се изменят избирателните закони съгласно референдума. Затова в разговорите си с политическите сили аз ще работя и ще настоявам да се направи така, че да се осигури необходимото време за тези промени“, обясни Борисов в Брюксел.

Вчера на спешна среща при премиера в оставка бяха съпредседателите на парламентарната група на Патриотичния фронт Красимир Каркачанов и Валери Симеонов. За понеделник в 10 ч са насрочени разговорите с представителите на Реформаторския блок, които приеха третия мандат от президента Росен Плевнелиев с идеята да се опитат да направят правителство начело с Борисов.

Категоричната позиция на ГЕРБ, че този парламент е изчерпан се промени след участието на министър-председателя в заседанието на Европейския съвет. Там Борисов получи похвали за своето управление.

„При разговорите на Борисов с всички европейски лидери задавали въпроса защо при добри икономически показатели на страната тя върви към предсрочни парламентарни избори“, коментира в НС зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. До онзи ден той оценяваше шансовете за ново правителство под 20%, но от вчера те вече били „по-големи“. Засега персонални имена за кандидати за министри не са коментирани, уточни Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика