Пазач-юбиляр посреща пръв новата 2018 на Шабленския фар

Тя идва край морето с 18 минути по-рано от столицата

Дежурният на най-стария фар по цялото българско Черноморие -Шабленския, който е в най-източната точка на страната, а и на ЕС, ще посрещне първи в пределите на България новата 2018 г. Астрономически тя пристига край морето с 18 минути и 21 секунди по-рано отколкото в столицата. На вахта на 31 декември срещу 1 януари ще бъде най-младият от петчленния екипаж на фара- Евгени Колев, който пък само два дни след това ще празнува 50-годишен юбилей.

Наздравица с шампанско, каквато е традицията в 12-тия час, няма да вдигна, защото съм сам, а и на дежурство никога не пия алкохол, каза за "Труд" пазачът на най-високия маяк у нас, който е под командването на Военноморските сили. Дежурство в новогодишната нощ ще дава на КПП Дуранкулак и съпругата му Ваня Колева, която е системен оператор.Семейството е празнувало заедно посрещането на Коледа, когато пристигнала от София и дъщеря им със своя приятел. Евгени Колев от Шабла посреща за втори път Нова година на вахта. Първият път е било през 2012 г., когато започнал работа на фара след военна служба.

Тази година достолепните 96 години навърши първият и най-дълго служилият фараджия от 1949 г. до пенсионирането си бай Иван Хаджиатанасов.

От всички български фарове Шабленският е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура, само той е боядисан в два цвята тъмночервено и бяло. Кулата му се издига на 32 м височина.

До нейния връх и 1000-ватовата халогенна лампа, която хвърля на всеки 25 секунди своя спасителен лъч и надежда в морето, водят 132 стъпала, които всеки ден и нощ дежурният изкачва по няколко пъти. Ако се случи някаква повреда или спре токът, фарът може да потъне в тъмнина най-много 10 минути. В извънредна ситуация Военноморските сили веднага трябва да бъдат известени. Фараджиите не помнят обаче да е имало такива инциденти.

Тази година Шабленският фар навърши 161 години.Смята се, че съоръжението е официално открито за корабоплаването през 1856 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България