На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Пази ли ни армията? Пийте една ракия, прочетете доклада за отбраната през 2016 г. и всичко е о, кей... с „редица затруднения“

Парите за отбрана са кът, затова не ни достигат войници.

Онзи ден кабинетът „Борисов-3“ сътвори нонсенс за образец с Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили. В него е записано, хем че няма хора, хем че войската е боеспособна. Търкам си очите, щипя се по бузите, не съм пил, трезвен съм, но не мога да проумея как два взаимноизключващи се извода бодрячески водят до желаната реалност, че всичко е о,кей. Абе, има някакви проблеми в отбраната, ама ще се оправим. Нещо като в спора между оптимиста и песимиста чашата дали е наполовина пълна или наполовина празна.

Всъщност, можеше и да не се стигне до този парадокс , ако правителството не бе изтеглило доклада на служебния кабинет заради констатацията, че въоръжените сили са в състояние да изпълнят конституционните си задължения „частично“. А защо го направи, това е тема от политическото ни битие.

В новото издание на документа се твърди същото, само че терминът „частично“ е заменен с „редица затруднения“. Прочетете още веднъж изречението, погледнете към тавана, затворете очи, съсредоточете се и се опитайте да направите смислов и семантичен анализ на двата термина. Намирате ли разлика? Аз поне не.

В случая най-добре е да говорим с езика на числата. В доклада е отбелязано, че некоплектът във войските е достигнал 20%. В някой бойни формирования, особено на пехотата, достига и до 40%. Вакантните места в отбраната вече прехвърлят тревожната граница от 8 000 души (5600 щатни места плюс 2500 за платени резервисти), повечето, от които не са в щабовете, а в бойните части. Средно 70-80 бойци всеки месец хвърлят рапорти за напускане. Годишно армията се нуждае от 800 души ново попълнение, но го няма.

Драстичен е и недостигът на офицери. Той може да бъде компенсиран за не по-малко от 5 г. при условие, че за военния университет във В. Търново има достатъчно кандидати. А тази година те са кът и армейският вуз се принуди да обяви допълнителен прием. Тази година е и най-печалната – излезе най-малкият випуск от лейтенанти. Е, какво ще кажете – армията „частично“ или със „затруднения“ ни пази?

А как стоят нещата с въоръжението? 38% от техниката на ВВС е неизправна, а 33% е с изтекъл ресурс. Зле е и бронетанковата ни техника. И там негативните проценти са високи. Същата е ситуацията и с автомобилната техника. Тя е от преобладаващо руски марки, които отдавна са спрени от производство.

Освен това няма гуми, няма акумулатори. Зенитно-ракетните комплекси, които пазят небето ни, вече са на ръба на възможностите, да не кажем по-тежка дума. И за тях недостигат резервни части. Има комплекси, на които не е правен ремонт, откакто са приети на въоръжение. Нека не споменаваме годината кога е станало. Зле е ситуацията и с фрегатите на ВМС. Флотските начаници много добре знаят, какво е състоянието на ракетното им въоръжение. Е, как ни пази армията- „частично“ или със „затруднения“? Просто питам.
Питам и откога голямо бойно формирование, да речем механизирана бригада, не е вдигано цялото във внезапна бойна готовност? За да се провери какво е състоянието й. Както се правеше едно време, когато наистина имахме армия. Тогава, ако един танк излезеше от района за постоянна дислокация с минута закъснение, хвърчаха пагони.

А знаете ли коя е най-голямата „тайна“ на войската? Не колко жени служат – те са 14%. И по този показател сме „отличници“, защото негласният норматив в НАТО е 10%. Не това, тайна е колко са в майчинство. Ако официално попитате, от МО ще ви кажат, че не водят статистика, това прави НОИ. Трябва да запитате тях, а това значи, че ви лашкат в девета глуха. Споменавам този факт, защото и той има отношение към боеспособността на войската. Защото, ако дамата под пагон си вземе майчински, командирът не може, както е в цивилния живот, да назначи на нейно място друг по заместване. Но и това е отделна тема с любопитни сюжети.

А ето и случка, на която бях свидетел. Лято, юли месец, невероятна жега! Бойко Борисов е министър-председател. Гвардията празнува и по този повод го е поканила да рита с тях мач в Борисовата градина. През почивката след полувремето премиерът хвана маркуч и започна да полива гвардейците, за да ги охлади. И се обърна шеговито към шефа на отбраната ген. Симеон Симеонов (сега депутат отДПС): „Генералее, нямаме никаква армия, бе! Глей, много бързо се измориха. Ама добре, че сме приятели с турците.“ По-късно написах статия, че стане ли война, капитулираме за 48 часа. Тогава ми се обади анонимно читател, офицер, и ми каза: „Г-н Генов, много време ни давате. Решат ли, за 24 часа турците стигат Стара планина“. Това е положението, уважаеми!

 

ГЕРБ замрази заплатите на войската

Ако за проблемите в различни сектори ГЕРБ по традиция се оправдава с предишните на власт, специално за сферата на отбраната това няма как да стане. Защо драстично не ни стигат войници? Защото основните заплати на редниците са мизерни – 608 лв. Последният министър, който ги вдигна, е Николай Цонев от “кабинета Станишев”. Това се случи през далечната 2009г. Преди него бяха 309 лв. От тогава досега няма никакво движение. Именно от тогава в отбраната са само от ГЕРБ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Защо тогава при всяко бедствие,пожар или авария всички се втурачват в армията. Нали имаме пожарна, нали имаме мвр за границата това е тяхно задължение. Когато става въпрос за пари са бирени коремчета и тюфлеци а когато е напечено в тях им е надеждата. Нещастницк за това си заслужаваме тази съдба

  2. Голям прас. нали има за афганистан? А ако опре до защита на границата, някой евроатлантически олихофрен кат плевнелиев ще прати депеша до берлин да ни докарат бус два немски лумпени да ни кажат как да я пазим по демократично, без да разсърдим евроатлантическия партньор на плевнелиев, митов и ненчев.

  3. До гражданина, имам 14 години в МО и ми е ясно какво е дереджето в армията. Така че въобще не се надяваме на армията.

  4. Такива като Желю Жабата, циганина Костов,плюещия Кон и накрая Тиквун системно и последователно съсипаха армията.Всеки един от тия нефелници не е ставал за войн от БА по медицински и психологически причини.Тиквун с маркуча си избива нефелните комплекси.

  5. Уважаеми господине, не живеем по времето на балканската война, пък и тогава перфектната ни армия ни е донесла много гордост и само загуби. Явно още от тогава е традицията никой дори да не е чувал думата “стратегия”. Какви турци до Стара планина? Това беше стратегията от преди 89та – нашата армия трябва да удържи гърци или турци 48 часа (Вие ще кажете колко точно), докато дойдат съветските танкове. Е, съжалявам за новината, но вече не следваме стратегиите от Варшавския договор, колкото и да Ви е тъжно и то не защото ние не сме искали да станем Задунайская губерния. Та какви турци Ви гонят идея си нямам. Турция има половин милион редовна армия, ако ще цялото БВП в армия да налеем и на 200% да “окомплектоваме”, не можем да им стъпим на кутренцето. Нито пък на Русия, които би трябвало да разглеждате като основна заплаха (не, няма да пратят танковете, но видяхте кримския и донбаския сценарий. пък и у нас живеят доста руснаци, колко му е руснаци и русофили да спретнат един референдум със съответната наемническа помощ). Защо да наливаме още пари в нещо безидейно, което ни стратегия има, ни ясна визия къде се намира и в кой век, нито в много случаи защитава нашите собствени национални интереси, а не е нечия пета колона. Модерната армия е малка и тясно специализирана. Модерната заплаха е тероризъм и не се бори с танкове и пехота. Една адекватна статия по военни въпроси не съм видял, всичко писано все едно за преди 100 години.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.