Паламудът стига 10 лева за Никулден

Традиционният фест на рибни блюда за празника ще се проведе в Юнашкия салон

След като търговците разбраха, че за никулденската трапеза тази година хората във Варна предпочитат паламуд вместо шаран, веднага му вдигнаха цената. На Голямата рибна борса седмица преди празника той вече се продава по 9 лв. за килограм. “Ще стигне и 10 лв”., категорични са на сергиите. Живият шаран е заковал на 6 лв./кг и ще запази тази конкурентно ниска цена, а толстолобът е 3 лв. Главите му се продават на бройка по 2 лв. Все още се намира чернокоп по 7 лв. за килограм, а вечер последните количества поевтиняват на 5 лв. Цената му също ще се вдигне, защото времето е лошо и лодките не излизат в морето, смятат търговците. В момента се предлага прясна гопа по 1,50 лв., лихмус по 7 лева и сафрид на същата цена. Каята удари 5 лв. за килограм, цацата – 2,50 лв. на кг.

В същото време община Варна и Варненската туристическа камара подготвят традиционния си благотворителен кулинарен фестивал под мотото “Да споделим Никулден”, който ще е на 5 декември. Тази година очакваното празнично събитие ще се проведе в емблематичния и реновиран Юнашки салон, който е номиниран за “Сграда на годината” в националния конкурс. В него през 1929 г. се е провело първото лозаро-винарско изложение във Варна.

В надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо ще се включат представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес, както и възпитаници на колежите и професионалните гимназии по туризъм от града и региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България