Палестинци излязоха на протест, след като Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел

Американският президент Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел. Това решение предизвика нова вълна от реакции, както в подкрепа, така и против, предаде БНТ.

Само няколко часа бяха нужни на палестинците да изразят протеста си, след като Доналд Тръмп обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел. Коледните светлини във Витлеем и Рамала угаснаха, а на Западния бряг и в Ивицата Газа основно млади палестинци излязоха по улиците, скандирайки лозунти анти-Тръмп.

"Угасихме светлините на коледното дърво тук, във Витлеем, като послание на палестинския народ, на народа на тази свещена земя, като реакция на срамното решение на президента Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел."

Палестински граждански и ислямистки организации призоваха за обща стачка и протестни митинги. В Западен Ерусалим обстановката е по-спокойна. За израелското правителство жестът на американския президент е силен знак и сигнал към международната общност, която от 1967 г. отказва да признае Ерусалим за столица на еврейската държава.

Нир Баркат, кмет на Ерусалим: Горди сме с президента Тръмп, приветстваме неговия ход. Ясно е посланието към света, че САЩ и президента Тръмп признават историческата връзка между евреите и Израел и тяхната столица от 3000 години насам - Ерусалим. Мисля, че решението ще донесе мир в региона.

Речта на Доналд Тръмп предизвика бурна реакция и в Истанбул, където близо 1500 души се събраха на шумен, но мирен протест пред консулството на САЩ в града. Като цяло международната общност изрази несъгласие.

8 страни от 15-членния Съвет за сигурност на ООН поискаха свикването на извънредно заседание на Съвета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия