Великият приор Румен Ралчев откри паметна плоча за 900 години на Ордена

Паметна плоча „900 години Орден на рицарите тамплиери на Йерусалим” бе открита в събота в Свети Влас.

Събитието съпътства началото на ХХVI-ия Конвент на Велик Приорат България с Инвеститура, в който участие взеха: Великият Приор на Велик Приорат Сърбия и  Великият Приор на Велик Приорат Русия.

В Конвента взеха участие и около 200 рицари и дами от Великия приорат на България, който е част от Ордена - неправителствена организация със специален консултативен статут към ООН, член на Международното бюро за мир(Нобелова награда за мир 1910).

Приоритетите на тамплиерите от 900 години насам не са се променили, каза генерал-майор (о.р.) акад.Румен Ралчев, член на Великия Магистрален Съвет на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, носител на Великия Кръст на Храма, Велик Приор I на Велик Приорат България. Основната концепция оттогава досега е борба за разширен диалог между църквите, мостове към други вероизповедания, с цел намаляване на напрежението, обясни Румен Ралчев и подчерта, че тамплиерите работят с краля на Йордания. Третият техен приоритет е подпомагане на християни в беда, коментира Великият приор.

Паметната плоча на рицарите тамплиери беше открита изключително тържествено точно в 15.48 ч. в хотел “Парадайс бийч” в Свети Влас, при което прозвуча националният химн.  "За пръв път в света ние откриваме такава плоча", обяви Румен Ралчев.

Тя е дело на скулптора Таско Русев от Пазарджик, а подобни ще бъдат поставени и във Варна, Стара Загора и София. По повод 900-ната годишнина, в центъра на София ще бъде направена и голяма чешма с еднометрова статуя на рицар, който носи светлина.

Румен Ралчев  припомни, че учат децата на основните рицарски правила – честност, почтеност и уважение към жената, което всъщност е кавалерството. Даваме общо 8 стипендии на талантливи деца, припомни още Ралчев и каза, че техните стипендии са в размер на 120 лв. на месец. Целта е децата да научат малко история и какви са критериите на рицарството.

Що се отнася до отношенията с Българската православна църква, Румен Ралчев заяви, че няма храм в България на който да не са дарили една или две златни икони. Освен това са открили храмове в Габрово, Смолян и Стара Загора. Въпреки че са направили дарения за 3 млн. лв., нямали нито едно благодарствено писмо от църквата.

Ние сме гражданска организация на християни, които работят в полза на християни, добави той.

Коментари

Задължително поле