Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен няма да бъде местен

На снимката: Паметникът на Шести артилерийски полк.

Паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен няма да бъде преместван. На едно от заседанията на Областната комисия за военните паметници е взето решение за преместването, но по-късно е получен отказ от Министерството на отбраната. Възоснова на това общината е изготвила нова план-сметка за разходите, които са необходими за реставриране на 7-метровата композиция. Общата сума възлиза на близо 100 хил.лева. От тях 18 841,45 лева ще бъдат осигурени от набраните дарения в кампанията за спасяване на паметника, открита от общината преди две години. Други 2000 лева са налични под формата на строителни материали, а 10 хил.лева са предвидени в местния бюджет.

„План-сметката ще бъде обсъдена на заседание на Областната комисия за военните паметници на 27 март“, заяви кметът Стефан Радев. Към момента паметникът се намира в бивша казарма в центъра на града. Големият проблем е, че достъпът до него не е добър, каза още кметът. „Това, върху което работим, е близо 10 дка от този терен да бъдат предоставени за изграждането на нова сграда за Районната пожарна служба в Сливен. Текат разговори с МВР. Ако това стане, ще бъде изградена улица, която да улеснява излизането на пожарните автомобили и тя ще свързва северната и южната част на града. Паметникът попада до оградата на този терен“, заяви Радев. По този начин ще бъде решен проблемът със свободния достъп до него.

Паметникът на Шести артилерийски полк е открит през 1924 г. Изграден е с лични средства на войниците и офицерите, които се завръщат живи от фронтовете на трите освободителни войни в началото на 20 век. Монументът представлява фигура на артилерист с насочена към Одрин ръка, стъпила върху постамент. Композицията е от врачански камък и бетон. Под влияние на атмосферните промени фигурата е започнала да се руши. Общината има намерение да възстанови постамента и пространството около него, фигурата на артилериста да бъде експонирана в музей, а на нейно място да бъде поставена реплика от бронз.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.