Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Паметник за гроба на Левски Както „Труд“ писа пръв, сложно геодезично измерване установи с точност до сантиметри мястото на погребение на Апостола

Проектът за паметник на гроба на Васил Левски.


“Васил Левски все едно излиза от нещо, което го задържа, идва да разкъса робското мислене на българина” , така описва проекта за паметник на Васил Левски Ивайло Михайлов, един от инициаторите за скулптура на гроба на Апостола на ул. ”Дамян Груев” в столицата.

Вестник “Труд” публикува на 15 февруари т. г. материала “Гробът на Левски отново намерен”, посветен на документи за истинското място на гроба на Васил Левски, открити от изследователя Николай Иванов. На 15 юни т. г. отново първи разказахме за сложното геодезично измерване, което установи с точност до сантиметри мястото на гроба на Апостола на свободата.

Днес “Труд” за пръв път публикува компютърен ескиз на проекта за скулптурна композиция на Васил Левски от доц. Николай Нинов. Инициативен комитет предлага скулптурата да бъде разположена над мястото на гроба, открито от писателя Николай Иванов на метри от Министерството на земеделието в София.

Един от членовете на инициативния комитет и доброволец от фондация “Въздигане”, Ивайло Михайлов разказва още подробности за този проект:

“Автор на композицията е скулпторът от Варна доц. Николай Нинов. Ние, инициаторите за нов паметник на Апостола искаме да отбележим мястото, където е положено тялото на Апостола, като място за почит на символа на свободата на България. Целта ни е бъдещите поколения да продължат традицията, да пазят историята и духа на нацията. Да направим паметник, който да спре инерцията ни да се мислим като роби, да се осъзнаем, че сме свободни хора, потомци на велик народ и че всички заедно желаем да имаме и велико бъдеще.”

Според фактите, изнесени в книгата “Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски” на Николай Иванов, доказващи мястото, където е положено тялото на Апостола, най-подходящо е паметникът да именно на това място, на ул.”Дамян Груев”, до Министерството на земеделието.

“Направихме допитване до авторитета в българската археологична наука проф. Маргарита Ваклинова, относно достоверността на тези твърдения и предоставихме материалите издирени от Николай Иванов. Ваклинова, заедно с нейни колеги заключиха, че приложените факти и документи са солидни доказателства и водят до извода, че вероятно това е мястото на гроба на Васил Левски.”, заявиха от инициативния комитет и добавиха:

“Считаме, че след разкопки улицата трябва да се затвори и да стане пешеходна зона. Пречка могат да са засегнати икономическите интереси на хора в този район, но най-важно е позицията на държавата. След като държавата даде над 3,5 млрд. лв. за “грешките” на една банка по същата логика, държавата да обезщети тези, които биха имали загуби от затварянето на това пространство в центъра на София.

Проектът за паметник е примерен, а дали ще е точно този или друг, ние не искаме да се налагаме, но ще се включим в набирането на средства за неговото изработване и поставяне. Няма да ангажираме държавата с тези разходи, но силно сме мотивирани да възстановим една историческа истина, замазана и прикривана през изтеклите 144 години. заради имотни строителни и други интереси.

Да не знаем истинското място на гроба на Левски е като наказание за българите, като проклятие за целия ни народ, че не уважихме до сега костите на най-великия българин.

Ние имаме работен план как да се промени движението по улицата за тези разкопки, а преди дни внесохме документите с предложението ни в Столична община. Нека общинарите ни в навечерието на 180 г. от рождението на Апостола (18 юли 2017 г.)да покажат, че ги интересува сплотеността и бъдещето на народа.”

Паметникът на доц. Нинов внушава как Левски се завръща от забравата, идва да ни избави от греха ни към него, идва за да не продължаваме да се самонаказваме с мислите и укорите си за този грях. Той се връща отново при нас с посланието, че сме свободни, че не трябва дребни материални интереси да ни пречат, че трябва да се развиваме духовно и чак тогава ще дойдат благополучието и материалните благини. Само свободният човек може да има правилен избор в живота и да се бори за своето духовно съвършенство.

Спънки може да има, но щом човек си постави цел, нищо не може да го спре. Въпросът е дали тази идея ще се осъществи с помощта на управляващите или без нея. Дали ще направят това, за което са избрани – да поведат хората или няма го направят и да покажат, че тях не ги е грижа за народа, а повече ги е грижа за икономическите интереси на определени хора в момента.

 

ВИЗИТКА

Ивайло Михайлов е икономист по образование, бизнесмен, любител историк, мечтател за възраждане и въздигане на българското национално чувство и съзнание. Той е учредител на фондация “Въздигане”, автор и реализатор на идеята за построяването на паметника на кан Алцек в село Челе ди Булгария в Южна Италия. Радетел и инициатор за построяване на паметник на кан Кубрат в Мала Перешчепина – Украйна. На 11 юли т.г.(идващия вторник), ще бъде направена първа копка на грандиозен комплекс, разположен на 130 дка, край Варна, с възстановки на всички епохи и култури по българските земи, наречен “Исторически парк”, за който в.Труд ще ви информира в близките дни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.