Паметник на индустриалеца Ернест Солвей бе открит в парка "Св. Троица"

Паметник на Ернест Солвей в чест на 180 г. от рождението му бе открит в столичния парк "Св. Троица". Недалеч от това място през 1898 г. в присъствието на цар Фердинанд е открита "Захарна фабрика" - най-голямото тогава промишлено предприятие, собственост на белгийска компания, в което основен акционер е Група "Солвей". Създателят й Ернест Солвей през 1861 г. патентова открития от него метод за промишлено производство на калцинирана сода.

Основава фирмата в съдружие с брат си и още през 1878 г. дава социални осигуровки и пенсии за своите работници. 3 г. преди началото на следващия век въвежда 8-часовия работен ден, а от 1913 г. и платените отпуски, припомниха от пресслужбата на "Солвей Соди" АД. Патентите носят значително богатство на индустриалеца, което той използва за благотворителни цели, стана ясно при откриването на монумента. Инициативата е на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" със съдействието на завод "Солвей Соди", който е част от международната група, представена в 61 страни. Девненският гигант е най-големият в Европа производител на калцинирана сода.

С капацитет от 1,5 млн. тона годишно той осигурява 1% от националния ни износ. За церемонията по откриването на паметника в столицата пристигна ръководителят на Борда на директорите на Група "Солвей" и правнук на Ернест Солвей - Никола Боел. "Благодаря ви за паметника на моя прадядо - създател на фамилна компания на 155 години, която минава през всички събития в Европа оттогава до днес, представена в България от 1997 г. с придобиването на девненския содов завод. Тази дълговечност е благодарение на иновацията, която е в ДНК-то на "Солвей", тя е благородна кауза, поставена в услуга на планетата", каза Боел.

На събитието присъстваха зам.-министъра на културата Амелия Гешева, зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, посланика на Белгия в България Франсоа Бонтан, изпълнителния директор на "Солвей Соди" АД Спирос Номикос.

Коментари

Задължително поле