Паметник на секс робинята скара Токио и Сеул

Японските власти отзовават посланика си от Южна Корея в реакция на откриването на паметник на “жените за утеха” срещу генералното консулство на Токио в град Пусан, предаде Би Би Си. Статуята бе монтирана от активисти в югоизточния пристанищен град миналия месец.

“Жени за утеха” е евфемизъм за секс робини, които били принуждавани да работят в публични домове, обслужвайки бойци от японската армия по време на Втората световна война. По данни на властите в Сеул около 200 000 корейки, а също така китайки, тайванки, филипинки и индонезийки са превърнати в “жени за утеха”; по този повод Южна Корея отдавна настоява за репарации от Токио.

След години на преговори в края на 2015 г. външните министри на двете страни одобриха споразумение за разрешаване на проблема със сексуалното робство в миналото и японски официални лица за първи път се извиниха за бордеите. Япония също така обяви и създаването на фонд в размер на 8 млн. долара в подкрепа на десетките оцелели корейки, насилвани от военните. Много активисти в Южна Корея обаче са против сделката, а Токио обяви, че статуята в Пусан нарушава условията на договора.

Аналогичен паметник е монтиран и пред японското посолство в Сеул през 2011 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия