Паметник на хайдут Генчо изграждат край Хисаря

Народна носия е задължителният дрескод за участниците в празненствата

Паметник на прочутия защитник на местното население в освободителните борби на България - Хайдут Генчо, ще бъде изграден в местността "Дюлите" на квартал "Момина баня" в Хисаря. Това съобщиха организаторите на второто издание на националния събор "Хайдут Генчо", който ще се проведе от 30 юни до 2 юли. За целта те пускат билети от 10 лв. общо за трите дни, а приходите от входните такси ще отидат за изграждането на монумента на Хайдут Генчо.

В продължение на 3 дни голямата поляна в местността "Дюлите" ще се превърне в сцена на различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на България. В паузите на музикалната програма конкурси за автентична българска носия - детска, женска, мъжка и хайдушка. Организаторите дори са въвели задължителен дрескод - всички участници в празненствата да са облечени в народни носии. Посетителите без носия ще могат да си вземат такава под наем срещу 10 лв. за трите дни.

Участници с традиционни български музикални инструменти ще пренасят гостите на събора в славната епоха на Възраждането - време на силен дух и патриотизъм, а съвременни наследници на големите майстори ще показват на живо уменията си и красотата на запазените до днес занаяти. На 1 юли ще има въстановка с участието на хайдути с автентично облекло и оръжие. Вечерите са запазени за приказки и легенди, нестинари ще се потопят в магията на танца върху жарава, а кукери ще гонят демоните и злото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България