Паметни церемонии по повод смъртта на Симон Вейл ще се проведат в Страсбург и Париж

Снимка: Уикипедия

Паметна церемония по повод смъртта на Симон Вейл се проведе в пленарната зала на ЕП в Страсбург. Французойката беше първата жена-председател на институцията в периода 1979 – 1982 г., предаде БНР.

В словото си сегашният председател на Европарламента Антонио Таяни я нарече голяма фигура на нашето време и изключителна жена оцеляла от Холокоста: „Нейният живот бе доказателство, че е възможно да се устои на омразата. Този живот ще остане невероятен пример за бъдещите поколения, защото тя намери куража да продължи да вярва в доброто у човека – въпреки всичко. Днес никой не знае какво щеше да стане с този Европейски парламент, ако не беше Симон Вейл. Ако ние съумяхме да подсилим Парламента и да увеличим неговите правомощия, то това е благодарение на нея.“

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на поклонението в памет на Симон Вейл в Дома на ветераните в Париж на 5 юли, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Българският премиер е поканен на церемонията от френския президент Еманюел Макрон.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. За наше съжаление се оказа, че Меркел и френският президент повече разчитат на премиера на БГ и на Цв.Цв., отколкото на независимия в своето поведение и несклонен към слугинаж президент-генерал. Очевидно те не смятат, че с това си поведение обиждат и президнта, и народа, който го е избрал. Интересно би станало, ако при посещението на двамата големи като гости на Б.Б. ген.Радев сметне тези посещения за частни и не им отдаде дължимите при официални посещения държавни почести. Да се надяваме, че г-н президентът ще покаже по-високо културно ниво от това на Макрон и Меркел и кума на полубългарката-полуфранцузойката Габриел.

Отговорете