Пандемията ни отказа от правенето на бизнес

Данните на Евростат показват не само съживяване на желанието за правене на бизнес в Европа, а и спад на декларациите за несъстоятелност на фирмите.

В Словакия има 33% ръст на новосъздадените фирми

Европейците се връщат към предприема-чеството

Близо до нас са Португалия и Хърватия

Пандемията намали желанието на хората да имат собствен бизнес. България отчита най-големия спад на регистрациите на нови фирми сред страните от ЕС, показват данни на Евростат. Според тях през четвъртото тримесечие на миналата година регистрациите на нови компании у нас намаляват с 18,8% на годишна база. 

Ситуацията в ЕС е различна. В страните то ЕС регистрациите на нови фирми се повишават с 2,8% на годишна база, но спрямо третото тримесечие на 2020 г. има спад от 0,4 на сто.

От Евростат отчитат, че от 2015 г. регистрациите на нови фирми в общността растат непрекъснато, като тенденцията беше пречупена единствено през първото и второто тримесечие на 2020 г. Тогава пандемията от коронавируса намали желанието за правене на бизнес.

Сега обаче се наблюдава възстановяване. То е най-отчетливо в Словакия, където регистрациите на нови фирми се повишават с 33% през последните три месеца на 2020 г. спрямо същия период на предходната година. Във Франция регистрациите се увеличават с 16,2%, а в Румъния - с 13,8%. На другия край на класацията се нареждат България, Португалия (-14,8%) и Хърватия (-12,3%).

Данните на Евростат показват не само съживяване на желанието за правене на бизнес в ЕС, но и спад на декларациите за несъстоятелност на фирмите. През четвъртото тримесечие на 2020 г. фалитите намаляват със 17,9% средно за страните от ЕС. Най-съществено е понижението в Литва (-58,2%), Хърватия (-47,5%), както и Белгия и Франция (по -40,7%). Но в някои страни има ръст на заявленията за банкрут на компании.

Микро фирмите, които наемат по-малко от 10 служители, преди да започнат своя бърз растеж, са сред най-динамичните предприятия в европейските икономики. Разглеждайки различни сектори, младите микро и бързо развиващи се предприятия най-често се срещат в сектора на информацията и комуникациите, услугите за настаняване и хранене, както и в административните и помощните услуги.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика