Президентът Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост

„Грозните” маратонки – хитът на сезона Туристическите дрехи и обувки са на мода

ЦИК при 74,92% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,62%, БСП – 24,59% При 100% обработени протоколи извън страната "Демократична България" е първа с 28.76%

Зрелостници излизат на протест, заради матурата по английски език

Какво е айляк?

ТИР блъсна жена на магистрала „Струма“

Един загинал и сериозни поражения след силното земетресение в Перу

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер в Северна Македония, близо до границата с България

Найджъл Фараж печели евроизборите във Великобритания, провал за Мей и Корбин

15 души загинаха след сблъсъци в бразилски затвор

„Еврофутбол – седмица на шампионите“ раздава 4200 награди Всеки залог над 5 лева има шанс за печалба

Работи се по четири версии за авиокатастрофата край Ихтиман

Предсрочни избори в Гърция след провала на СИРИЗА на евровота

Осъдиха трима французи на смърт заради принадлежност към „Ислямска държава“

ЦИК на базата на 61,24% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,77%, БСП – 25,01%

Папата и исляма Западът страда от „духовно заболяване“

Папа Франциск и великия имам на „Ал Азхар“ шейх Ахмед ал Тайеб

Ние не умоляваме ислямистите

Аз подозирам известна враждебност от страна на папата към Европа. Може би несъзнателна и смекчена от християнско милосърдие враждебност, но доста реална. Желаното мъченичество, което се предлага с мигрантските вълни, като изкупление за крайностите на либерализма, сега той тласка дотам да свалим гарда пред ислямизма, което вече е прекалено.

Искам да разбера защо папата, подписвайки „документа за човешко братство за световен мир и общо съжителство“ с великия имам на университета „Ал Азхар“, фактически прие да потвърди няколко ключови момента от ислямистката пропаганда и по-конкретно от дискурса на „Мюсюлманските братя“. За да си припомним, става въпрос за следните твърдения: западните свободи са относителни, но мюсюлманите имат право навсякъде да искат прилагането на шариата; Западът страда от „духовно заболяване“, лекарството за което притежава мюсюлманският свят; и очевидно „религиите“ по никакъв начин не са отговорни за престъпленията, извършени в тяхно име.

Без съмнение, Франциск е подписал тази декларация преди всичко, за да съживи ислямо-християнския диалог, смятайки напълно логично, че той може да даде плодове, само ако съществува и следователно продължава, което предполага компромиси. Мисля, че той бърка в стратегията: в днешната ситуация приоритет на диалога трябва да бъде изискването за истина, без която няма диалог, а само привиден диалог. А изборът на събеседници е решаващ момент в междурелигиозните срещи.

След като може само да констатира малодушието на западния свят пред мъченичеството на християните в Ориента, Франциск добре знае, че те са на милостта на един, уви, все по-ислямистки мюсюлмански свят. Тук вече не става въпрос да се бори срещу хегемонистичните амбиции на исляма, а да се моли той да не злоупотребява още повече с господството си.

Но това е още една стратегическа грешка: ислямистите никога не уважават онези, които ги умоляват, а само тези, които имат решимостта да бъдат уважавани. Теократичният буквалистки ислям никога няма да се спре пред нито една граница, нито географска, нито морална.

(Със съкращения, превод Галя Дачкова от “Гласове”)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Тази медия не е трибуна на папи ходжи султани царе халифи и т.н.
  Не ни интересуват религиите ви !
  Взимайте си лъжите и се разкарайте от живота ни !
  Грабежа на ресурсите ни няма да може да скриете с религии !

 2. Защо умишлено се бърка исляма с ислямисти- хора които не са мюсюлмани а терористи, и се подписват като лъжливи вярващи. Те са терористи а не вярващи мюсюлмани!

  1. Нека слезем на земята. Познавам добре ситуацията в Египет, където е университетът „Ал Азхар“.Населението на страната вече е повече от 100 милиона и главоломно расте. Огромното мнозинство са млади неграмотни младежи, лесно поддаващи се на религиозната пропаганда. Това е най-големият проблем там. След 25г. населението ще бъде над 150 милиона . Повтарям – необразовани младежи. Те и днес живеят с по 1-2 долара дневно/в Куба и Венецуела е много по-зле/. Стоят на сянка под някоя палма и чакат някой да ги наеме за някаква работа.В същото време, обработваемата площ непрекъснато намалява, върху нея се строят жилищни квартали и многобройни вили за арабите от Залива. Петродоларите превземат Египет. Къде ще отиде да търси препитание след десетина години, тази огромна неграмотна маса, религиозно индоктринирана маса, приемаща и оправдаваща всичко случващо се с думите:“Така е решил Аллах“, без никакво чувство за лична отговорност. За постъпките им отговаря Аллах. Водата от Нил също намалява, влошава се възможността за напояване. Сини Нил от Етиопия дава 80% от водата на Нил. А Етиопия вече има 110 милиона население и там расте главоломно и започва да ползва повече вода за напояване. Вече има конфликт между Египет и Етиопия за водата от Нил. Следва глад. Подобна е ситуацията в цяла Африка. А климатичните проблеми допълнително усложняват проблемите с водата и храната. Сирийците емигрират основно заради диспропорцията между рязкото увеличение на населението и намалялото селскостопанско производство вследствие на намалялото количество вода, идваща от ливанските планини, войната е просто повод. Няма храна! Вкусна е, но недостига и днес. А утре? Какво ще правим с тези стотици милиони необразовани млади хора, считащи, че тяхната религия е висше достояние на цивилизацията и има отговор за всичко случващо по света и , че в Корана се говори и за всички научни открития- не се смейте, те така мислят още от времето когато арабите превземат Александрия. Какво пише в тези книги, попитал шейха, своя мъдрец, разглеждайки библиотеката? Ами пише за много неща-отговорил мъдрецът. А има ли нещо, което го няма в Корана? Не, отговорил мъдрецът/явно и на него му се живеело/. А, тогава не ни трябва, изгорете я – заповядал шейхът. Това ни очаква.Имам приятели в Египет и те са много загрижени, не виждат изход.

 3. Nay dobriyat sapun ili tam kak se nariça HİGİENENPRPRAT E OGANET vsiçko ispira i gluposa i istoriyaa i zaavenite dalaveri….İ MGO DOBRE TOPLİ….osbeno v goreştiteltnini…Aleksandriyskata biblioteka zapoçna ot jul sezar…rannite hristovi „çeda“ izbiha HİPATİYA“ …ÖMER arabsa şmatka dovırşi…poslednite ostanki….da jiveye EVREYSKİYAT BOG….VSİÇKO RUHNA İSTİNATA İZGORE…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.