Папата: Не е проблем, че съпрузите се карат, но не бива да завършват деня с война

Господ е неличим оптимист. Винаги се стреми да разчита на нас, да ни води напред, каза папа Франциск в обръщението си към богомолците в църквата "Св. архангел Михаил" в кв. Секирово.

"Оптимистът създава надежда в общността, песимистът е разрушител. Една оптимистична енория помага на общността да върви напред. Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко, докато любовта винаги отваря вратите", заяви Светият отец, предаде Радио Пловдив.

Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните, посъветва събралите се в храма Светият отец. "Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими", каза папата.

Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните, посъветва събралите се в храма Светият отец.

Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо.

"Не е проблем, че хората се карат, ако се помирят до вечерта. Никога не завършвайте деня с война. Казвам го и на съпрузите, защото студената война следващия ден е много опасна", подчерта Франциск и добави, че мир се създава и с един жест на любов.

Когато един епископ се отдалечава от народа си, сърцето му изстива и губи способността си да вярва в божия народ, напомни папата.

Никой не живее за себе си. Този, който живее за себе си, нима е щастлив?! Може ли да дава живот на другите, може ли да се усмихва? Това са хора егоисти! Църквата е майка. Когато майките трябва да отговарят на децата си, те отговарят спонтанно. Майките отговарят със сърцето си, те нямат предварителни отговори. Такава майка е църквата, каза още Светият отец.

Трябва да бъдем дръзки, смели. Днес в света има две групи хора, това са младежите и възрастните. Трябва да направим така, че да се срещнат помежду си, защото възрастните хора са корените на нашето общество, не можем да ги изпъдим, те са живата памет на нашата вяра. Младежите имат нужда от корени и памет, затова да направим така, че те да комуникират помежду си без страх. Когато младежите се срещнат с възрастните, тогава възрастните започват нов живот, те започват отново да мечтаят, а младежите взимат смелост от тях, посъветва папата.

Имаме нужда от това младите да имат бъдеще. Бъдещето е във вашите ръце. Църквата е майка, която има много деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България