Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Папата поиска промени в „Отче наш” Бог не може да ни въведе в изкушение, смята Франциск

Френски превод на молитвата от 2013 г. е по-точен

Папа Франциск призова Римокатолическата църква да коригира най-известната християнска молитва “Отче наш”, тъй като смята част от настоящия й текст за некоректен, съобщи британският в. “Телеграф”. Става дума за фразата “и не ни въвеждай в изкушение”. Настоящият превод на италиански, както и на много други езици, позволява според понтифа да се предположи, че бог е способен да изкуши. Франциск уточни, че френски епископи са внесли корекции и след тях фразата звучи като “не ни позволявай да попаднем в изкушение”, което той смята за по-верен вариант. Ползваният във Франция алтернативен вариант бе приет през октомври 2013 г. и впоследствие одобрен от Ватикана. С поправките става ясно, че вината за извършване на грях е човешка, а не божия.

Папата направи предложението си по време на телевизионно интервю, в който той подчерта, че не смята настоящият превод за добър. “Аз съм този, който е попаднал в изкушение, не той ме е тласнал към него”, коментира Франциск. “Бог не прави това, той ти помага да се изправиш на крака. Сатаната е този, който ни въвежда в изкушение – това е неговата цел”.

Според преданието най-често използваната християнска молитва “Отче наш” е дарена от Исус Христос на учениците му в отговор на тяхна молба.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Мисля,че папа Франциск има право. В оригиналния текст на българския превод на Библията/която е Цариградски превод от руски,а той пък от гръцкия оригинал. “Верно и точно преведено от оригинала”/е написано старото изречение.

 2. В молитвата е казано ” и не въведи нас в изкушение, но ни избави от лукавия “, което се разбера да ни предпази от изкушения, които са от лукавия, така че е написано много ясно, че не Господ въвежда в изкушения, а ни предпазва от лукавия от когото са изкушенията.

 3. В молитвата е казано ” и не въведи нас в изкушение, но ни избави от лукавия “, което се разбера да ни предпази от изкушения, които са от лукавия, така че е написано много ясно, че не Господ въвежда в изкушения, а ни предпазва от лукавия от когото са изкушенията.

  1. Moita Biblia e ot 1925 god- Carska Pridvorna pechatnica , prevod ot originala na grcki – absoliutno tochno kakto e kazal Sasho Grigorov. No da pripomnia , V Otkrovenieto na Ioana chetem – ,…toz koito smeni i edna iota /bukva/ ot tova Pisanie, da go postignat sichki prokliatia … ‘ . Edno vreme evreiskite pisari, ako sgreshat i edna bukva pri prepisa – sichko se unishtozhavalo i se pochvalo otnovo – zatui sichko v Bilbiata e kakto e bilo iznachalo kazano i zapisano ! Amin

  2. Не да ни предпази,а да ни подкрепи по време на изкушение и да излезем победители от борбата…иначе няма осъзнат опит по пътя към Бога….християнина е боец,не страхливец който моли да заобиколи изкушението…

 4. Nikomu ne e dadeno da promenia Bibliata – Ili vervash , ili ne ! Tova e Slovoto na Boga ! Ni Papata, ni Patriarsi, ni drugi covetci !

 5. И когато се направят каквито и да е изменения в молитвата Човека ще стане ли по-малко любител на изкушенията, които са неотменима част от неговия живот? Ще спре ли да краде, да мами, да блудства и хиляди други престъпни мисли ще излетят ли от главата му ?
  Когато той, Човека не желае да бъде в истинския смисъл човек, никакъв бог не може да го накара да бъде такъв, защото или си Човек, или си подобие на човек.

 6. Chetete Bibleiskata kniga na Yiov ! Bog ostavi Satana da pogubi imot, dobitak, deca, zdrave, no ne zhivota mu, za da proveri VERATA na YIOV ! Bog testvuva Verata na Aavram da dade sina si Isaak za zhertva ! Iisus Hristos be testvuvan ot Satana predi da pochne sluzhenieto si , a soshto in krsta – , Otce moi, zoshto si me ostavil ‘ !!!

Отговорете