Папата свика епископите за Амазония и канонизира 35 християнски мъченици

Специална среща на епископите от страните по поречието на Амазонка свика Папа Франциск свика. Акцентът е  върху нуждите на местните жители, които според него често биват пренебрегвани в този регион с деликатна екологична система, предадоха световните агенции.

Районът включва Гвиана, Суринам, Френска Гвиана, Венецуела, Еквадор, Колумбия, Боливия, Перу и Бразилия.

На площад "Свети Петър" днес папата обясни, че синодът е поискан от регионалните епископи и пастори.

С благословията на Ватикана през 2014 година латиноамериканските епископи подеха амазонска инициатива в подкрепа на местните народи, особено по екологичните въпроси, в девет държави, припомня Асошиейтед прес.

Франциск обяви, че синодът ще бъде в Рим през октомври 2019 година и основната му задача ще бъде да начертае нови пътища за християнизация, особено на тамошното население, "често забравяно и лишено от перспективи за ясно бъдеще, също и заради кризата с амазонската гора", съобщи БНТ.

Папа Франциск, който е от Аржентина, неведнъж е подчертавал моралното задължение Земята да бъде спасена от екологични щети.

Папата днес освен това канонизира 35 нови римокатолически светци, сред които три местни деца, измъчвани през 16-и век в Мексико и смятани за първите християни, убити заради вярата си в Новия свят, допълва Ройтерс.

Канонизирани са и 30 бразилски християни, починали като мъченици в началото на 17-и век, посочва ТАСС. Италианската агенция Анса отбелязва, че за първи път на олтара на светиите има толкова много мъченици от Латинска Америка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа