Папашок три дни в София

За целия период на апостолическото посещение движението по ключови улици и булеварди в столицата ще бъде изцяло спряно. Снимка: Юлиан Тодоров

Задръствания блокираха столицата преди посещението

Снайперисти и хеликоптери пазят главата на Римокатолическата църква

Затварят част от магистрала “Тракия”

Задръствания и засилен трафик блокираха София още преди пристигането на папа Франциск в България. Заради посещението на Негово Светейшество от 5 до 7 май у нас, движението в столицата беше затруднено, а ограниченият достъп до ключови улици предизвика тапи в центъра. Още по-големият ужас започва от 22,00 ч. днес и ще продължи до 7 май. За този период се ограничава достъпът до булеварди и улици около храм-паметника “Св. Александър Невски”. Ограничения ще има и около летището и Националния стадион “Васил Левски”.

] Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието. Две от събитията в София ще са на 5 май. В 13.00 часа папа Франциск ще произнесе неделната молитва "Царица небесна" на площад "Свети Александър Невски". От пункт улица "Оборище" между улица "Раковски" и „Париж“ ще се пропускат граждани с предварително осигурени билети за Светата литургия.
Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието. Две от събитията в София ще са на 5 май. В 13.00 часа папа Франциск ще произнесе неделната молитва "Царица небесна" на площад "Свети Александър Невски". От пункт улица "Оборище" между улица "Раковски" и „Париж“ ще се пропускат граждани с предварително осигурени билети за Светата литургия.

За целия период на апостолическото посещение движението по булевард “Цар Освободител” ще бъде изцяло спряно. Над площадите и църквите, където ще е папата, хеликоптери и снайперисти ще бдят за безопасността му, съобщават от МВР. Освен родните служби, за живота на духовника ще се грижат и личните му охранители, които от месеци са във връзка с българските си колеги. Подобни засилени мерки за сигурност се взимат при посещения на държавни глави на страни като САЩ и Русия. Армия от полицаи и пожарникари стресна жителите на Раковски, където папата ще бъде на 6 май. Местните са в шок от драконовите мерки за сигурност.

Контролно-пропускателни пунктове, забрана за използване на дронове, спиране на движението и затваряне на паркинги в София и Раковски и дори затваряне на част от магистрала “Тракия” са част от мерките, които предприемат полицията, Национална служба Охрана, Столичната община и Центъра за градска мобилност във връзка с посещението на Негово Светейшество.

г

“Гражданите ще бъдат пропускани през КПП-та без обемисти багажи, да не носят оръжия, включително хладно. Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки вода от половин литър”, каза заместник-директорът на ГД “Национална полиция” старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг. Той уточни, че КПП-тата ще работят три часа преди началото на всяко събитие.

Заради посещението на папа Франциск ще има временна организация на движението и по автомагистрала “Тракия”.

На 6 май преди обяд движението по автомагистрала “Тракия” посока Бургас ще бъде отклонено по пътен възел “Запад” - Пловдив на 119 км до пътен възел “Плодовитово” на 165 км. Тази временна организация ще бъде създадена в следобедните часове по обратен ред.

По пътните артерии и кръстовища, които са към подходите за град Раковски, ще бъдат осигурени служители на “Пътна полиция”, които ще регулират движението.

Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития от програмата на папа Франциск. Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитието. Две от събитията в София ще са на 5 май. В 13,00 часа папа Франциск ще произнесе неделната молитва “Царица небесна” на площад “Свети Александър Невски”. От пункт улица “Оборище” между улица “Раковски” и “Париж” ще се пропускат граждани с предварително осигурени билети за Светата литургия. Билетите са безплатни, раздадени са предварително заради допълнителните мерки за сигурност.

В 16,45 ч. на площад “Княз Александър I” папата ще отслужи света литургия. За нея ще бъдат монтирани и монитори извън зоната за сигурност, за да се наблюдава от по-голям брой посетители. Третата проява в София е на 6 май. В 18,15 часа на пл. “Независимост” гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

 

Посрещане

Премиерът първи приема госта от Ватикана

] Негово Светейшество папа Франциск
Негово Светейшество папа Франциск

Премиерът Бойко Борисов първи ще приеме високия гост от Ватикана, веднага щом стъпи на наша земя. Борисов ще приветства с добре дошъл Негово Светейшество папа Франциск на летище София на 5 май. Двамата ще проведат среща, като във фокуса є ще бъдат установените отношения и диалог между България и Светия престол и желанието те да продължат да се развиват.

В 10,40 часа пред сградата на президентската институция ще се състои церемонията по официалното посрещане на папа Франциск в България, след което в 11,00 часа държавният глава Румен Радев и Негово Светейшество ще проведат среща на “Дондуков” 2.

След двете срещи в храм-паметника “Свети Александър Невски” папа Франциск ще се поклони пред олтара, посветен на светите братя Кирил и Методий.

 

В Раковски

Ходене пеша и чакане с часове

Ваня Недялкова,

Труд, Пловдив

] Билбордове с лика на папата има навсякъде в Раковски.
Билбордове с лика на папата има навсякъде в Раковски.

Ходене пеша цял ден и чакане с часове ще е цената на срещата с папа Франциск в Раковски. Очаква се той да пристигне в града около 10,30 часа на 6 май. Службата, в която ще дава първо причастие на деца, започва в 11,15 в църквата “Пресвето сърце Исусово” в кв. “Ген. Николаево”. Пътят Стряма - Раковски ще бъде затворен още в 9 часа и ако някой закъснее, ще трябва да измине разстоянието от десетина километра на собствен ход.

Следващото мероприятие на папата в Раковски е с начален час 15 и е в кв. “Секирово”, където Светият отец ще се срещне с католическата общност в църквата “Св. Архангел Михаил”. Разстоянието между двата квартала е 4 км, които също трябва да бъдат изминати пеш.

Той е папа на малките, на смирените, така че подготовка върви в този дух - на скромност. Кисело мляко и родни зеленчуци са в менюто, с което ще бъде гощаван папата. Това разкри сестра Елка от манастира “Света Елисавета” в град Раковски.

Преди да отпътува за Раковски папа Франциск ще посети бежанския лагер във “Враждебна” по инициатива на асоциация “Каритас”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България