Папа Франциск даде начало на светата литургия

„В името на Отца и Сина, и Светия Дух. Мирът да бъде с вас“. С тези думи папа Франциск даде начало на Светата литургия на пл. „Княз Александър I Батенберг“ в София. На площада са се събрали хора от цялата страна и гости от чужбина, които са дошли да видят папата. Сред присъстващите има много деца.

Цялата церемония се предавана големи видео екрани, разположени в района на на пл. „Княз Александър Първи", за да могат всички да проследят богослужението отблизо. Мерките за сигурност в района са засилени, гражданите, които присъстват на литургията, преминаха през специално изградени контролно-пропускателни пунктове, където бяха щателно проверени.

Снимки: Юлиан Тодоров

"Бог обича! На бреговете на езерото на Галилея, където Бог вика Петър, той го призовава да остави занаята на рабаря, но въпреки веста за неговото възкресяване, Петър се връща към предишния живот. Така става с всички следовници на Бога. Сякаш те се връщат назад. Петър отново взима мрежите в ръцете си, отново поема тежестта на страданието, на разочарованието, дори и предаването е нещо много трудно в сърцето на следовниците. Болката е белязала техните сърца. Господ знае колко е силно изкушението за нас да се върнем към това, с което сме се занимавали преди. По същия начин мрежите на Петър са пример за нашата носталгия към миналото". Това каза папа Франциск по време на неделната Света литургия, която отслужва на площад „Александър I Батенберг

"Психологията ни води към мисълта, че трябва да се примирим. Тъгата успява да разочарова всяка надежда, а по този начин се разпространява най-голямата заплаха – сивият прагматизъм на живота, в който очевидно всичко се развива по нормалния начин", каза още папа Франциск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България