ЦИК на базата на 61,24% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,77%, БСП – 25,01%

Десетки членове на общинската комисия във Враца не могат да предадат протоколите си

Тръмп разкритикува търговския дисбаланс между САЩ и Япония

50,5% е средната избирателна активност в Евросъюза

Ето какви са резултатите от изборите за Европейски парламент на базата на вота във всички държави членки

ЦИК при 51% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,76%, БСП – 25,32% "Демократична България" засега прескача бариерата с вота от чужбина

Вижте резултатите от европейските избори на базата на вота в 27 държави

„Алфа Рисърч“ от 100% паралелно преброяване: „Демократична България“ не прескача бариерата, ВМРО вкарва втори евродепутат

„Галъп интернешънъл“ от 100% паралелно преброяване: Пет български формации в Европарламента

На 27 май 2019 да почерпят

Кънчо и Андрей отново на висота

Сериозен провал на социологическите прогнози

Рекордна избирателна активност в ЕС Едва една четвърт от българите отидоха до урните

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 27 май 2019

Сергей Станишев: Пак изпуснахме победата като през 2017-а Вместо единна кампания, имахме паралелни кампании на всички кандидати, каза 5-ият в листата на БСП

Папа Франциск: Познавате драмата на емиграцията, не затваряйте очите, сърцето и ръката си към тези, които чукат на вашите порти

Снимки: Цветан Томчев

Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт, каза папа Франциск в речта си на площад „Атанас Буров“ пред президентството.

Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище, каза още папата.

Познавам ангажимента, с който управниците на тази държава от години се стремят да създадат условия, така че особено младите да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот. И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си – както е и във вашата традиция – към тези, които чукат на вашите порти, призова папа Франциск.

Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата, каза още папата.

Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива, благослови папа Франциск.

Цялото изявление на Негово Светейшество папа Франциск след срещата му с президента Румен Радев

Г-н Президент,

Г-н Министър-председател,

Уважаеми членове на Дипломатическия корпус,

Почитаеми представители на властта,

Представители на различните религиозни общности,

Скъпи братя и сестри,

Христос Воскресе!

Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт.

Сърдечно поздравявам властите на Републиката и им благодаря за поканата, отправена към мен, да посетя България. Благодаря на Г-н Президента за любезните слова, които ми отправи, приветствайки ме на този исторически площад, който носи името на държавника Атанас Буров, който понесе жестокостта на един режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта.

Отправям с уважение моя поздрав към Негово Светейшество патриарх Неофит, с когото ще се срещна след малко, както и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската православна църква. Изпращам сърдечен поздрав на епископите, свещениците, монасите и монахините и на всички членове на Католическата църква, за които идвам, за да ги утвърдя във вярата и да ги насърча в ежедневния им път на живота и християнското свидетелство.

Изпращам сърдечните си поздрави и на християните от другите църковни общности, на членовете на еврейската общност и на вярващите мюсюлмани и потвърждавам с вас „дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство” („Документ за човешкото братство”, Абу Даби, 4 февруари 2019 г.). Възползваме се от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност между различните цивилизации, разбирания и традиции и отхвърляйки насилието и принудата. По този начин ще победим онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.

Моето днешно посещение възнамерява идейно да се свърже с това, направено от Св. Йоан Павел II през май 2002 г., и се случва в благодарното възпоменание за присъствието в София за около едно десетилетие на тогавашния апостолически делегат монс. Анджело Джузепе Ронкали. Той винаги носеше в сърцето си чувство на благодарност и дълбоко уважение към вашия народ и то до такава степен, че е казал, че където и да би отишъл, къщата му винаги ще бъде отворена за вас, без нуждата да казвате дали сте католици или православни, но само: брат от България (Вж. Проповед, 25 декември 1934 г.). Св. Йоан XXIII работеше неуморно, за да насърчава братското сътрудничество между всички християни и с Втория ватикански събор, който той свика и ръководи в първата му фаза, даде голям импулс и тласък за развитието на икуменическите отношения.

Вследствие на тези събития на провидението, започвайки от 1968 г., т.е. от вече над 50 г., една официална българска делегация, съставена от най-висшите граждански и църковни власти, всяка година посещава Ватикана по повод празника на Св. св. Кирил и Методий. Те са евангелизирали славянските народи и са в основата на развитието на техния език и култура, и преди всичко на изобилни и трайни плодове на християнско и свято свидетелство.

Да бъдат благословени Св. св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите! Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония!

Сега, в този исторически момент, тридесет години след края на тоталитарния режим, който ограничаваше свободата и инициативите ѝ, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България – подобно на много други страни от Стария континент – трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище.

Г-н Президент,

Познавам ангажимента, с който управниците на тази държава от години се стремят да създадат условия, така че особено младите да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот. И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си – както е и във вашата традиция – към тези, които чукат на вашите порти.

Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата.

Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Матей 23 Библия

  Тогава Исус заговори на народа и на учениците Си:

  9 И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец – Небесният.

 2. Измамника има банка. Христос не е имал банка. Да раздаде като е вярващ

  1. Ебати гнусния проЗд хейтър! Тичай в Сирия да помагаш на КГБ да окупира страната.

   1. Браво на путин, че помогна на сирийския народ да изгони евроатлантическите ислямисти, та хората да заживеят отново нормално и спокойно.

 3. Гледай си Ватиканата и не се меси в работите на чужди държави ! Това тук не ти е чифлик нито някаква друга собственост ! Никой не ти е дал предоставил държавата ни да се разпореждаш да даваш директиви или вживяваш като някакъв водач лидер или нещо подобно !
  Това тук е собственост на българския народ !

  1. Сашо, що не го попитаме тоя акъллия, дето претендира да е някаква глава на не-знам-кой-си, колко бежанци са настанени въвъ Ватикана! Тогава да се позволява да поучава колко състрадателни трябва да сме с натрапниците.

  2. Ти нямаш нищо общо с българския народ, защото си платен трол на Путиновото КГБ. Така както по време на окупацията ни от фашистка русия нашите лизачи на руски пишки – онези дърти пачаври в полибюро и цк-то – нямаха нищо общо със социализАма и камунизАма.

 4. Не ни трябват религиозни ви циркове ! Нашите пари данъци не може да харчите за лъжи !

 5. Това менте що мълчи за войните на сащ. Що мълчи евросъюза като узаконява педерастия и наркомания. Нищо не казва и за ватиканската банка където се перат пари на мафията. Нищо не казва за педофилите във ватикана. Дошъл обаче тук ментето да дава акъл. Ако бяхме самоуважаващ се народ тоя нямаше да стъпи тук. Този е обикновен измамник. Когато ние сме били роби неговите предшественици са си траяли. По времето на втората световна война папата е бил с хитлер. Тези факти трябва да се знаят за да могат хората да проумеят че си имат работа с измамник. И този и предишните са измамници.

 6. Опирайки се на Конституцията на РБ всички смЕ равни, независимо от пол, религия, соц. положение и т.н. Същото се отнася и за гостите ни. Значи, Б. Б. и лакейчетата около него са нарушители на този член от Конституцията, карайки ни да се кланяме на едно чучело. Чучело, спорек тълковните речници, е паразитно плашило, направено от кратуна, дрипи и други отпадъци. То няма полезна дейност.
  Религиозните хриситяни у нас са около 33 %. Мюсюлманите са около 7%. Има там още някакви , които се кланят на разни други идоли. Хайде, сложи ги 40%!
  Със сигурност останалите 60% сме атеисти, независимо от етническия ни произход. Всичките религии имат празници, и то – неприсъствени! Ние, атеистите, въпреки че сме голямо болшинство – нямаме! Искам спешна корекция на тази несправедливост!
  Освен това, след като за разни самозвани и самоназначили се политически чучела, които идват у нас затварят София, други градове и пътища, настоявам при всяко мое посещение в София да имам ескорт, персонална охрана от НСС, да ме посреща действащият министър-председател и председателя на народното събрание, министърът на вътрешните работи да ми отдава чест, гвардийската рота да тропа /нейната издръжка я плащам и аз/ и всички вкупом да ми целуват ръка – зер аз съм им работодател! Искам тоя, дето се пъчи по телевизията колко е велик, да ме посреща така, както неговите лекета /тия, с къщите за гости, с терасите, апартаментите и асансьорите/ посрещат него! В противен случай аз официално снемам доверието си от цялата сган, настанила се в държавното и общинско управление!
  Ние, гражданите на тази страна, собствениците на всеки камък, на всяка бучка пръст, на всеки стрък трева НЕ ИСКАМЕ ПОВЕЧЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ! ИСКАМЕ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ, КАКТО Е В ШВЕЙЦАРИЯ, където министър председателят им ходи на работа с влак, заедно с всички останали работници и служители, или – както е в Холандия, където техният пердаши с велосипед и го няма никакъв по телевизията или сайтовете.

  1. Пич, в холандия забраниха референдумите, защото хората са прости.
   В холандия шефовете на фирми се обаждат на премиера в 6 сутринта да обсъждат закон как да се махне данък дивидент.

   И6ем ти холандската демокрация.

   1. Българските лизачи на руски пишки и вие троловете на путин сте векове след холандците. А ти ги плюеш, защото те изритаха като уличен помияр, какъвто си всъщност. Там не търпят вонящи мангали.

 7. Бибитко си измисли поредния г,о,в,н,я,н, пиар, и да видим какво е обещал за емигрантите. Папата да прибере във Ватикана имигрантите след като е толкова загрижен за тях.

 8. Негово Светейшество е прав за нуждаещите се от убежище поради независещи от тях причини. Но неговите молитви и поучения в тзи насока са погрешни. Той повтаря на плейбек користните политически догми на либералите и така внася светска политика в католическата църква, което е нарушаване на канона и не е добра проява за неговата мисия като религиозен водач на католиците.

  С неговото влияние сред религиозните среди той трябва да се застъпва енергично и категорично за намаляване на разрушителните силови и информационни въздействия върху държавите от страна на имперските среди, притежаващи мощни военни и пропагандни структури, което разрушава държавността, икономиката и културата на нападнатите държави и води до масирани емиграционни потоци, насочващи се за убежище към агрсорите. Ето, това повелява християнското милосърдие.

  Като вторичен ефект това води до нахлуване на емигранти и в страни, които провеждат миролюбива политика и нямат принос към процесите на емиграция, а неоснователно са подложени на силово нахлуване на чужденци. Идеята на либералите за масово приемане на емигранти означава част от негативните резултати от политиката на агресорите да се заплащат солидарно и от страни, които нямат нищо общо с тези грабителски имперски набези.

  Негово светейшество трябва да полага усилия в световен мащаб да бъде решена защитата на населението в засегнати от имперските набези страни, като се организират и финансират от агресорите защитени емигрантски зони, в които да се настаняват временно реално заплашените и търсещи убежище.

  Тези емигрантски зони трябва да бъдат създавани близо или на територията на съседни страни с аналогична култура, религия и бит, за да се избегне психическия тормоз върху емигрантите, пораждан от непознатата им обстановка и превръщаш ги за местното население в нежелани и опасни чужденци. Ето, това повелява християнското милосърдие и грижата за ближния, тъй като с предлаганите сега решения само формално се отбива номера за защита на нуждаещите се, а реално им се съдават нови грижи, страхове и страдания в непознатите чужди страни.

  Призивите на Негово светейшество за настаняване в Европа на ислямски и други емигранти са пропагандни клишета на либералите, които по този начин унищожават европейската култура и национална идентичност, създавайки смесена и разнородна тълпа, лесна за управление от имперския либерален елит. Това не е повеля на християнското милосърдие, а политически интриги и стратегически имперски сметки на финансовия имперски елит.

  1. Tи да не страдаш от лоботомия?
   Попа да приеме имигрантите във ватикана и това е.

   1. Яааа, вонящ мангал ще дава акъл на папа. Чуваш ли се каки ги бръщолевиш, бе гов-еджд-о гов-н0?

 9. Айде-е-е-е-е, щом и папата тъгна да ни „набива обръчите“ да приемаме мигрантите, работата става сериозна!!!!!!!! Я да си ги прибира там при него във Ватикана!!!!! Да не сме ние причината за миграцията????? А причината си е ясна – американците, които са католици!!!!!!!!

  1. Той попа на всички на6ива обръчите… но де прост боко да вдене каква излагация е направил?!

 10. Катастрофическата църква,
  със секс имигрантите бърка,

  дето дома не си стоят,
  да се трудят и творят…

  а гледат на дигнат
  на европа крачето,
  па да й го
  набутат у п@тето…

  аууу…

  …нидей така, папа,
  а порицай кардинала дето
  бърка на дитето у дупето

  …катастрофическа срамота…

  ууу

  1. Лапай на руснака
   папура, масура и
   ..урааа.

   Отвори си дупката широко
   да ти влезе руския дълбоко
   Кеф а? Ураа!

 11. Вратата ми в къщата в Банкя е винаги отворена за всеки мигрант , апартаментите на Цецо също !
  Къщите и именията на министри , зам министри , секретари и всякакви гербери са отворени за всички черни мигранти , какво иска повече този Папа !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.