Папа Франциск приветства направената "стъпка напред" в диалога с исляма

Папа Франциск приветства направената "стъпка напред" в диалога с исляма след историческото му посещение в Обединените арабски емирства, който все още трябва да "узрее като плодовете". Папата направи изявлението в самолета на път за Рим след визита в Абу Даби, с което стана първият понтифик, посещаващ Арабския полуостров, информира БГНЕС.

Той приветства подписването на документ за "човешко братство за световен мир" с шейх Ахмед ал-Тайеб, имам от университета "Ал-Азхар" в Кайро - един от световните центрове за изучаване на сунитския ислям.

Папата призова за "свобода на убежденията", "насърчаване на културата на толерантност", "защита на местата за поклонение" и "пълно гражданство" за малцинствата.

"Документът беше подготвен с много размисъл и молитва", каза папа Франциск. „ Защото за мен в момента има само една голяма опасност: унищожение, война, омраза между нас. И ако ние, вярващите, не сме способни да си помагаме, да се прегръщаме ... нашата вяра ще бъде победена. Чух от няколко мюсюлмани, че той (документът) ще бъде изучаван в университета, поне в Ал-Азхар със сигурност, и в училищата. Той ще бъде изучаван, а не наложен", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят