Парадайз пейпърс: 10 милиона от личните средства на Елизабет Втора инвестирани в офшорни зони

Около 10 милиона от личните средства на британската кралица са били инвестирани в офшорни зони от Херцогството на Ланкастър, което се разпорежда със средствата на Елизабет Втора, показва изтекла информация от така наречените "Парадайз пейпърс" – документи, които са част от журналистическо разследване на около 120 политици от различни страни.

Херцогството на Ланкастър е инвестирало сумата във фондове на Каймановите острови и Бермуда, като част от парите са били в предприятие за търговия на дребно, обвинявано в експлоатация на бедни и уязвими хора. Главният финансист на херцогството заяви в коментар на изнесените данни, че тяхната инвестиционна стратегия се основава на съветите и препоръките на техните консултанти. Част от инвестициите са в задморски фондове, като всички инвестиции са напълно финансово проверени и законни, допълни той.

Но, въпреки че кралицата плаща данъци върху всеки приход от херцогството на Ланкастър, то всички средства на херцогството, които са регистрирани в места смятани за "данъчен рай", е възможно и да не се облагат. Макар и да не се казва, че инвестициите са незаконни, вероятно ще последва натиск върху кралското семейство за по-голяма прозрачност във финансовите му дела.

Мадона, Боно, съветници на Доналд Тръмп и канадския премиер Трюдо, зет на Владимир Путин са сред хората, възползвали се от офшорни сметки и данъчен рай,  според разследването "Парадайз пейпърс".

Туитър и Фейсбук също са получили стотици милиони долари от инвестиции, които водят към руските държавни финансови институции. Мултинационални корпорации, включително Nike и Apple, също избягвали да плащат данъците си, сочат разкритията от "Парадайз пейпърс".

Близо 14 милиона документa в разследването са събрани и анализирани от голяма световна мрежа от медийни организации, включващи Международния консорциум за разследваща журналистика, вестниците "Зюддойче цайтунг" и "Гардиън" и Би Би Си.

Детайлите, излезли при изтичането на 13.4 милиона файла от "Парадайз пейпърс", разкриват глобална среда, в която данъчните злоупотреби процъфтяват. Информацията в тях показва и начините, по които богатите корпорации могат легално да защитават благосъстоянието си, пише "Гардиън".

%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b8%d1%8a%d0%bd

"Парадайз пейпърс" съдържат документи, в които информация е с големина 1.4 терабайта, което ги поставя на второ място по големина след "Панама пейпърс", в които имаше информация, заемаща 2.6 терабайта.

През април 2016-та при предишните подобни разкрития "Панамагейт" се стигна до оставки на световни лидери, съдебни дела и бурни скандали по целия свят. Мащабите на разкритията "Парадайз пейпърс" и последствията от тях тепърва ще стават ясни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа