Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Парадоксът на ферми и парадоксът на българите

Изводите – бързо и умно, решенията – тук и веднага

През 1950 г. Нобеловият лауреат по физика Енрико Ферми бил попитал по отношение на другопланетяните: „Къде са те? Ако наистина ги има, щяха да са тук и да ги виждаме около нас?” А българите сега се питат: „Къде са талантливите деца на България? Ако наистина ги има и обичат тази земя, щяха да са тук, да работят за благоденствието й и да се грижат за родителите си.”

Защо бягат от своята си родина? Може би защото умишлено им се внушава чувство за безперспективност и страх от трудностите тук, на собствената им земя. Затова поемат към чуждата, оформена във въображението им от медиите като „обетованата земя”. Трудностите, оскърбленията и униженията там обаче са много по-големи, презрението към емигрантите като към същества, неспособни да си организират добър живот в родината, няма как да не е болезнено.

Още по-болезнено е да признаеш грешката си, затова не я признават дори и пред себе си. Предполагат, че ако се върнат у дома, ще гледат на тях като на неудачници. Това е самоунищожителна масова психоза. Не, не е така. Все още ги чакаме, ала след време ще бъде късно за тях.

Засега няма достатъчно видими признаци за контрадействие от българската университетска и научна общност, и най-вече от държавните институции, което да бъде насочено към преустановяване на съществуващата от доста години крайно некоректна практика за тихо ограбване на готовия български интелектуален продукт. Само се констатира фактът, че България е най-големият износител на мозъци в цяла Европа и че интелектуалната имиграция засега е еднопосочна. Тя и в бъдеще ще остане такава, ако не се предприемат решителни контрамерки.

Някаква светлина в тунела, макар и едва мъждукаща, е разработеният от екипа на служебното Министерство на образованието и науката съвместно с екперти от БАН и висши училища, проект за Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. Неочаквано смело в него е констатирано устойчиво изоставане на България в научното развитие (от 34-то през 1985 г. на 58-о място през 2015 г. по научни резултати), което от своя страна е довело до изоставане в областта на иновациите и високотехнологичната индустрия, а оттам – и в приходите и качеството на живот. Има идеи и срокове за излизане от това пагубно състояние, но няма обществен кипеж и натиск науката да се превърне в действителен приоритет и двигател за растеж.

Фундаменталният проблем за науката като двигател за растеж на икономиката бе твърде дълго неглижиран от медиите и заместван с политически клюки. Затова сега научната общност трябва да се активизира и да защити правото си на самостоятелно министерство, различно от това, в което водещи проблеми са основното образование, учебниците и матурите. Необходима е и активна политическа воля, далновидност и решителност, за да се обърне посоката на научните резултати и тяхната икономическа възвръщаемост от низходяща във възходяща и да се сложи основата на нов, градивен етап в научното и стопанското развитие на държавата ни. При благоприятни перспективи за работа по специалностите им и при стимулиращо заплащане на труда им квалифицираните млади гурбетчии ще започнат да се завръщат.

Първа и задължителна стъпка към това неминуемо трябва да бъде разделянето на сегашното министерство на образованието и науката на две министерства: Министерство на образованието и възпитанието и Министерство на висшето образование, науката и технологиите.

В министерството, което ще отговаря за общото и професионалното образование, е наложително да се създаде и звено за профилактика и предотвратяване на противообществените прояви на подрастващото поколение (учещите и неучещите малолетни и непълнолетни). Негова основна задача трябва да бъде изследването на причините и разработването на методи за преодоляване на засилващата се склонност към агресия, както и създаване на нови форми за работа с лицата до 18-годишна възраст, необхванати от училищната мрежа.

Създаването, по-точно възстановяването, на самостоятелно ведомство за висше образование, наука и технологии ще даде стабилна основа и тласък за бърз скок в науката и икономиката, които са неразривно свързани. Всички наблюдения и анализи на глобалните тенденции показват, че доброто образование, науката и културата са най-важната предпоставка за успешно развиваща се икономика и добре уреден обществен живот.

Най-неотложното обаче, което трябва да се направи, е следващото Народно събрание още в началото на дейността си да се заеме с радикална промяна на законодателството ни, насочена към пресичане на възможността за присвояване на родния образователен и научен продукт. Не е нелогично други държави да насочват имиграционната си политика към привличане на най-умните и най-добрите. Нелогично е и граничи с национално самоунищожение, ако потърпевшата държава не реагира адекватно и не въвежда контрол и контрамерки срещу тази нелоялна конкуренция. На пагубния износ на генофонд и интелект трябва да се сложи край. Законодателните промени в тази посока са абсолютно наложителни, и то веднага, защото парите за пенсии на българските учители и университетски преподаватели сега изтичат в чужбина.

Всичко това не е невъзможно да стане и вероятно ще се направи. Това, което не може да се направи с пари, нито с много пари, става с ум и разум. Ако вдигнем отново погледа си към висините и си възвърнем самочувствието, ще стане.

 

*Авторката е дългогодишна преподавателка в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (22)

 1. Авторката е дългогодишен преподавател в СУ, но е написала поръчкова статия, на която тя, разбира се, не вярва. Има първо, второ, трето и т.н. против:
  Първо: съвревенната цивилизация е изградена върху миграцията. Никой до този момент не е успял да я спре. Един талантлив математик, роден в Горни Дъбник няма какво да търси там, ами ще дойде да се реализира в София. Иначе ще остане да въвежда данни за млеконадоя на кравефермата.
  Второ: цели градове в САЩ са с италиански, норвежки, ирландски, германски, еврейски корени, но нито една нация не се е затрила от емиграция. Ирландия има поне 3 милиона емигранти при 5 милиона население. Подобно е положението в Норвегия, където въпреки процъвтяването на норвежката икономика, емигрантите не се връщат там. В Австралия положението е същото.
  Трето: Българите трябва да са горди с постиженията на своите сънародници там. Нито Джон Атанасов, нито Никола Тесла щяха да реализират своите възможности в родината си.
  Има и четвърто и пето, и десето. Гордейте се, че сте българи и че българите навън прославят Родината си. Това американците не го пропускат. Казват Bulgarian-American.

  1. Пич, стой си в америката и се гордей. Никой не ти пречи. Но не давай акъл.

 2. Дрънканици, мойто мом(и)че, дрънканици. Преди да си чешеш егото за сметка на доцент, намери си грешката в думата „процъвтяването“.

 3. Децата ги няма благодарение И на скачащите кат говеда за желев по площадите тетки от су.
  Не коментирам „интелектуалните“ сътрудници на безродника луканов кат баева от същото това котило.
  Су трябваше да се закове заедно с „ингелектуалците си“, докато не измрат всички и вонята не се разнесе.

 4. Рядко бях чел по-нелепи съчинения от тези на доцентката. Като например: Трудностите, оскърбленията и униженията там обаче са много по-големи, презрението към емигрантите като към същества, неспособни да си организират добър живот в родината, няма как да не е болезнено.
  Пълни глупости: Всеки американец, австралиец, новозеландец и т.н. много добре знае, че ако не той, то баща му, дядо му и прочие са имигранти и не са успели да си организират добър живот в родината, но са достатъчно готови до поемат риска на емигрантството, което не е лесно. Четете „До Чикаго и назад“ – велика книга, написана от велик човек.

 5. Като дете бях достатъчно глупав да попитам учителката: „Другарко, като е толкова хубаво в Съветския съюз, защо Димитров и Коларов не са останали да живеят там?“, а тя беше достатъчно умна да не ми отговори.

  1. Защото е по добре първи на село отколкото втори в града.
   Панимайш?

 6. Много от написаното е вярно, НО и тази статия ще се забрави. Някой да е констатирал интерес от политиците за развитие на науката? Интересите са насочени там където са лесните и бързи пари, а науката е бизнес но не в този смисъл. Тя е фундамент който помага на креативните в бизнеса да я използват, но науката не дава бързи резултати, защото там се откриват и доказват нови неща, а това става бавно. Но и БАН има вина за това, защото е парадоксално, че тези които имат най-големи аргументи за поставяне на икономиката на държавата на научни основи, ги няма никъде в разработките за това. Всеки се спасява по свой си начин, протичат някакви неясни вътрешни процеси, движени от неясни интереси водещи до опорочаване на най-старата институция в държавата. Някой знае ли какви са заплатите на младите учени, с каква база разполагат. Има и някои обзаведени лаборатории, но това е недостатъчно. Казано направо, науката в България е оставена на „пазарен принцип“. Който е тарикат, ще измисли някаква форма за усвояване на някакви средства. Какъв е ефекта от това, кой го интересува? От време на време някой се сети да вдигне малко пушек и толкова. В науката е пълна мизерия. Там младите и на средна възраст взимат заплати малко над минималната за страната. Всичко което се изнася за доходите не важи за учените. 1300 лв. средна заплата в София през 2017г., за учения това е химера, сън а не реалност. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

 7. Поредната жалка статия по важни въпроси!
  Авторката така и не е разбрала какво и защо се случва в България през последните 27 години! „Ум и разум …“ !?
  Властта у нас докара нещата почти до края! Огромните, повсеместни кражби и липсата на каквато и да е отговорност формират манталитет, който вече ни е превзел! Всичко това се гарантира от сегашната изборна система! Вечните властници ни крадат законно и точно авторката би трябвало да го разбира! Псевдо демокрацията души и унищожава България!Сънародниците ни емигрират за по – добър живот и доходи, защото у нас ги няма! Само част от българите в чужбина може да започнат да се връщат, но само когато поне заплатите и пенсиите се изравнят с тези в Европа! Знае ли авторката кога ще се случи това?
  Нищо няма да се промени с реформи, институциите в България трябва да се изграждат наново – от нулата!
  Но вече няма кой да го направи!

 8. 1650 лв. е заплатата на чистачките на летището с ваучерите за храна.
  500 лв. е заплатата на учен в БАН.

 9. „Крон Секюрити“ на Кирил Радев плаща по 350 лв. чисто на охраната на „Лидъл“ и „Виваком“. Моля заповядайте!!!

 10. Защо лъжете? Връщат се. Дори такива с чуждо поданство от страни, които не дават двойно. И на тях копче не можеш да им кажеш Защото познават и тамошното. Нека да ходят, това обогатява. Реализираните ще се върнат. На тях не им пука. Комплексарите ще останат. Да не се изложат пред съседите. Това е! Вижте си статистиката, ако имате такава! Не е хубаво да се живее в чужбина, колкото и да си успял, особено в днешната!

 11. Мисля, че най-напред трябва да опитаме да спрем наплива към София, защото той е вследствие на същата причина и имаме възможност да експериментираме! Само комунистите навремето успяха да озаптят този наплив чрез насилие, но методът сега не е приложим.

 12. Особеност на тези страни,които събират мозъци е че много бързо стигат до тях.А тук и до пенсия да стигнеш ,няма да те оценят .Просто умните хора са ужас за системата,установена у нас.Така,че е логично реката да изтича там,където ще е напоителна.Тук ценности са безкрупулност,нахалство и безочие.

 13. Щом емигрантите се връщат значи няма проблем. С очите се виждат колко е зле там. Както се казва : Не питай старило, ами патило. Мият чинии , клозети и прочие за 300 долара на месец. След това разбират че за два пъти повече пари в България ще работят продавачи в супермаркети, за три пъти повече ще правят иновационни проекти или ще работят в кол центрове с езика научен в чужбина, а за пет пъти повече пари ще станат програмисти в някоя фирма. Така че както казал поетът „Не бойте се деца за утрешния ден!“

 14. И какъв пазар за тези кадри има в България? Нали повечето от назначенията в БГ стават с помоща на „вуйчо владика“ или по политическа линия… Кой може да пробие в БГ? Може би само децата на номенклатурата или политическите величия имат някакъв шанс за реализация. За заплати няма и смисъл да говорим. Нека доцентката да извади статистиката на завършилите СУ и предтсви данни колко от тях работят по специалността и колко им е възнаграждението в БГ. СУ е фабрика за безработни. И на кое място е СУ в листата на университетите в света? Мисля, че заема трицифрено място, редом с треторазрядни университети… Изнесете факти, а не само „пожелания“…

  1. 70% от писанието е неадекватно… а вярното е в качеството на продукта на котилото су.

 15. Проблемът е, че България трябва да намери начин да си възвръща поне част от парите за образование на емигрантите. В САЩ са пресметнали, че един човек от като се роди до 20-тина година възраст се харчат от държава и родители около 500 000 долара. Нашите емигранти спестяват на Америка тия пари и излиза, че „богата“ България е спонсорирала „бедна“ Америка 200 000 емигранти по 0,5млн.= 100млрд. долара. Един български лекар отива и работи в чужбина, но държавата е инвестирала в него поне 40 000лв. и го е изтървала безвъзвратно. Трябва да се учи с заплащане на големи такси със заем от банка и да работи по разпределение докато си го изплати. Както е в САЩ разбира се.

 16. Висшистите ни от следосвобожденска България са се връщали или са оставали в родината, за да я създадат. Не са се блазнели от хубавия живот в странство. Съгласен съм, че положението в България е отчайващо. Но Левски се е заел да вдига революция, вместо да се благоустрои в Ръмъния, например. Днес като че ли е по-лесно да се преместиш, отколкото да се бориш в България за България на своите мечти. А патриотизъм без човешки морал няма.Нашите политици не са патриоти и нямат морал.

  1. Друго време, други идеали. Европа не е това което е била преди 120 години. През комунизма бяхме капсулирани и сега събития които са се случили на народите на запад през последните 100 години ние ги изживяваме за 30. Борбата за България я видяхме през комунизма. Такива лозунги и глад и мизерия. Сега не е по-различно на пръв поглед с разликата, че некадърните са си бедни, докато през комунизма имаха някакъв шанс.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.