Парадокс - ССБ брани Калпакчиев и Иванова, но под прикритие

Съдии от ВКС, САС и СГС трябвало "спонтанно" да се подпишат в защита на председателя и на доскорошния изпълнителен секретар на политизираната съсловна организация

Парадоксално, но активисти на Съюза на съдиите в България (ССБ) са стартирали във вторник следобед събирането на подписи в подкрепа на настоящия председател и на доскорошния изпълнителен секретар на организацията – съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, съобщава "Правен свят". Двамата, заедно с колегата си Виолета Магдалинчева, са членове на състава от Апелативен съд-София, който миналия четвъртък взе решение за условно предсрочно освобождаване с 6 години, 6 месеца и 25 дни по-рано на осъдения за убийство и опит за убийство австралийски гражданин Джок Полфрийман.

За да не изглежда, че всъщност най-активните членове на върхушката на ССБ - Калин Калпакчиев и Весислава Иванова, правят подписка в своя защита, било взето решение "инициативата" за подкрепа да дойде от членове на ССБ в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Именно от тях във вторник главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото по искането за освобождаване на осъдения на 20 години "лишаване от свобода" Полфрийман, както и спиране на изпълнението на решението.

Формално подписката, която се очаква да "изтече" по-късно в "определени" медии, работещи от години като ПР-агенции на ССБ, се обявява в защита на съдиите от негативната обществена реакция, последвала освобождаването на убиеца. Статии в тази посока вече се появиха в издания на подсъдимия Иво Прокопиев и в сайта на българската редакция на "Свободна Европа", чиято редакционна политика е в корелация с медиите на олигарха.

Председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът по делото Весислава Иванова трябвало да бъдат "защитени" от исканията на политически партии, като ВМРО и "Атака", за проверка на работата им по конкретното дело и за образуване на дисциплинарно производство във връзка с разкритията за обвързаност на двамата магистрати с ръководството на Българския хелзински комитет (БХК), което от години лобира за пускането на Полфрийман от затвора. Събирането на подписи било стартирано непосредствено след като мнозинството от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха позиция, в която те посочиха, че са "съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов" и споделят "тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта".

Планът за "спасяването" на Калпакчиев и Иванова от общественото недоволство включва още "спонтанното" присъединяване към подписката на техни колеги от Софийския апелативен съд, както и от Софийския градски съд, където структурите на политизираната магистратска организация – ССБ, са най-добре представени. Куриозното в случая е, че участващите в "защитната подписка" на съдебния състав, пуснал Полфрийман, са същите, които в последните близо два месеца иронизират активната подкрепа за номинацията за главен прокурор, която следователи, прокурори и служители от съдебната система изразяват в становища до кадровия орган на съдебната власт.

Коментари

Задължително поле