Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Планински спасители търсят ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна

Парализирано момиче издъхна от глад и студ, 5 дни се е борило за живот покрай трупа на майка си (снимки)

Потресаваща двойна смърт застигна майка и дъщеря в Благоевград. Случаят е драстичен, но и христоматиен пример за липсата на човещина и състрадание.

В адски мъки е издъхнало парализирано момиче, което пет дни се е борило за живота си край трупа на починалата му майка. Девойката е умряла от студ и глад по особено мъчителен начин, без да има кой да й помогне, въпреки че на метри от къщата има съседи.

Николина, 67-годишна, и дъщеря й Илияна Каладжийска, 30-годишна, живеели на улица „Прогрес“ в кв. Струмско в Благоевград в малка, мизерна къща.

Илияна била напълно парализирана заради ваксина. Момичето дори не можело да говори, издавало само звуци. А майката била пенсионер и се грижела за дъщерята, мъжът й отдавна бил починал. В адските студени дни Николина внезапно получила инфаркт и издъхнала в стаята на дъщерята.

Тогава започнала драмата за живата Илияна. Тя нито можела да ходи, нито да говори, за да извика помощ. От начина, по-който заварихме стаята личи, че дни наред парализираното момиче се е опитвало да пълзи и да излезе от дома. Дрехите са разбутани и смъкнати по пода. Младата жена е успяла да открехне прозореца, но и това не я е спасило. Напротив – нахлул още по-голям студ и тя умряла свита на пода между мебелите. Така вкочанена е била и намерена от полицията, а до нея бил трупът на майка и.

Стаята на Илияна е светела цяла седмица и прозорецът е зеел отворен, но това не е направило впечатление на съседите. „Видях, че от седмица не излиза Николина, но реших, че защото е студено си стои у дома. Ние не си говорихме и затова не съм проявила интерес какво става“, каза съседка.

Реално телата на двете жени са били открити от тяхна братовчедка, която живеела в града, и случайно наминала.

Илияна се родила иначе нормално дете, до двегодишна възраст тичала из двора, докато не й поставили ваксина, която я приковало в инвалидна количка.

Момичето получавало финансови средства като социални и енергийни помощи.

Тя е била настанена през 2015 г. в открития същата година Център за настаняване от семеен тип „Мечо Пух” в благоевградския квартал „Струмско”. Той е изграден по ОП „Развитие на човешките ресурси” на стойност 510 121,80 лева. Проектът „Да не изоставим нито едно дете” е предназначен за деца и младежи до 35 години.

„За новогодишните празници в края на 2015 г. майката взела дъщеря си от социалното заведение за ползване на домашен отпуск за 3 месеца. След този период от време майката, която е определена от съда за настойник на дъщеря си, пуснала заявление, че отказва детето й да ползва услугите на Центъра за настаняване от семеен тип и си я прибрала. Съжалявам за тази голяма трагедия. Ако младата жена бе в Центъра, можеше да не се случи това”, разказа Александър Балев, директор на районната дирекция „Социално подпомагане”-Благоевград. Всеки човек има право на избор, свободата да избира. А социалните служби не са репресивен орган, няма как насила да оставят някого в социално заведение, който желае да си е вкъщи. „Няма как да знаем къде какво може да се случи, за да сме там и да реагираме. Най-вероятно майката се е грижила добре за дъщеря си, имала е своите аргументи да я прибере в дома им. Жалко, че така се стекли обстоятелствата и се е стигнало до смъртта на двете жени. Няма пропуск в работата и отношението на нашите служители в този случай”, категоричен бе Александър Балев.

Но в същото време не е ясно защо е позволено момичето да бъде отглеждано в дома на майката. Там няма никакви условия за гледане на инвалид 100%. Няма тоалетна, баня, коридорът е превърнат в подобие на кухня. Таванът на схлупената постройка е уплътняван с картон. Мизерията е била налице.

Вчера в притихналата къща мяучеше жално само котето на Илияна, което я търсеше напразно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. „Потресаваща двойна смърт застигна майка и дъщеря в Благоевград. Случаят е драстичен, но и христоматиен пример за липсата на човещина и състрадание.“ Умиращата Бългерия……..

  2. Затова по добре да си живее човек на село. Ако не излезеш 1 ден от вкъщи кмшиите веднага идват, така е на село където всички се познават. А в града никой не помага на никой, на никой не му пука за никого и не се интересува от никого. Това е .

  3. браво братя българи! това е върхът на падението ни! дайте на бежанците да ядат и се плодят, а народа кучета го яли!

  4. До кога ще търпим тази гавра от страна на управляващите? От президент до селски кмет всички са загрижени само за своето собствено благополучие и не се интересуват от съдбата на тези, които са им осигурили заплата на държавен служител. Давате ли си сметка как са се „грижили“ за момичето в този дом, за да бъде принудена майката да си го вземе обратно? Мислите ли, че тя не си е давала сметка, че условията в собствения им дом са най-малкото неподходящи за инвалид? И колко още хора живеят при подобни условия? Интересува ме каква е заплатата на социалния министър, на завеждащия социални грижи в този раон и какво всъщност работят! А за бездушието на съседите нямам думи! Ако аз имам съседи в подобно положение, бих им помагала с каквото мога – толкова ли е трудно да прескочиш за няколко минути, да занесеш купичка топла супа, хляб, някоя вече отписана завивка? Липсата на човечност е най-големият грях на обществото ни!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.