Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Премиерът Борисов посети Голямата базилика на Филипопол в Пловдив (НА ЖИВО)

Могерини: Преговорите със Северна Македония и Албания са от решаващо значение и за ЕС

Зареждат 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” със свежо гориво

Англичанин е с опасност за живота след пожар в Разградско

Геният на Гео Милев – труд и честност Кратък живот, белязан от изумително работолюбие и шедьоври

Акция на гръцката полиция в окупирана от мигранти сграда в Атина

1300 км безплатно на година Хибридната Sonata се възползва от слънчевата енергия

Възрастен мъж загина след удар от кола край летище „Варна“

Крадци задигнаха 250 метра от тролейбусната мрежа в Русе

САЩ: Русия блокира ученията на НАТО в Черно море

Румен Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат в България

На косъм от смъртта бил един от пациентите на кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Собственик на дупнишка финансова пирамида се хвърли от 7-ия етаж на блок в Благоевград

Спират движението на камиони над 12 т по автомагистралите днес

Парализирано момиче издъхна от глад и студ, 5 дни се е борило за живот покрай трупа на майка си (снимки)

Потресаваща двойна смърт застигна майка и дъщеря в Благоевград. Случаят е драстичен, но и христоматиен пример за липсата на човещина и състрадание.

В адски мъки е издъхнало парализирано момиче, което пет дни се е борило за живота си край трупа на починалата му майка. Девойката е умряла от студ и глад по особено мъчителен начин, без да има кой да й помогне, въпреки че на метри от къщата има съседи.

Николина, 67-годишна, и дъщеря й Илияна Каладжийска, 30-годишна, живеели на улица „Прогрес“ в кв. Струмско в Благоевград в малка, мизерна къща.

Илияна била напълно парализирана заради ваксина. Момичето дори не можело да говори, издавало само звуци. А майката била пенсионер и се грижела за дъщерята, мъжът й отдавна бил починал. В адските студени дни Николина внезапно получила инфаркт и издъхнала в стаята на дъщерята.

Тогава започнала драмата за живата Илияна. Тя нито можела да ходи, нито да говори, за да извика помощ. От начина, по-който заварихме стаята личи, че дни наред парализираното момиче се е опитвало да пълзи и да излезе от дома. Дрехите са разбутани и смъкнати по пода. Младата жена е успяла да открехне прозореца, но и това не я е спасило. Напротив – нахлул още по-голям студ и тя умряла свита на пода между мебелите. Така вкочанена е била и намерена от полицията, а до нея бил трупът на майка и.

Стаята на Илияна е светела цяла седмица и прозорецът е зеел отворен, но това не е направило впечатление на съседите. „Видях, че от седмица не излиза Николина, но реших, че защото е студено си стои у дома. Ние не си говорихме и затова не съм проявила интерес какво става“, каза съседка.

Реално телата на двете жени са били открити от тяхна братовчедка, която живеела в града, и случайно наминала.

Илияна се родила иначе нормално дете, до двегодишна възраст тичала из двора, докато не й поставили ваксина, която я приковало в инвалидна количка.

Момичето получавало финансови средства като социални и енергийни помощи.

Тя е била настанена през 2015 г. в открития същата година Център за настаняване от семеен тип „Мечо Пух” в благоевградския квартал „Струмско”. Той е изграден по ОП „Развитие на човешките ресурси” на стойност 510 121,80 лева. Проектът „Да не изоставим нито едно дете” е предназначен за деца и младежи до 35 години.

„За новогодишните празници в края на 2015 г. майката взела дъщеря си от социалното заведение за ползване на домашен отпуск за 3 месеца. След този период от време майката, която е определена от съда за настойник на дъщеря си, пуснала заявление, че отказва детето й да ползва услугите на Центъра за настаняване от семеен тип и си я прибрала. Съжалявам за тази голяма трагедия. Ако младата жена бе в Центъра, можеше да не се случи това”, разказа Александър Балев, директор на районната дирекция „Социално подпомагане”-Благоевград. Всеки човек има право на избор, свободата да избира. А социалните служби не са репресивен орган, няма как насила да оставят някого в социално заведение, който желае да си е вкъщи. „Няма как да знаем къде какво може да се случи, за да сме там и да реагираме. Най-вероятно майката се е грижила добре за дъщеря си, имала е своите аргументи да я прибере в дома им. Жалко, че така се стекли обстоятелствата и се е стигнало до смъртта на двете жени. Няма пропуск в работата и отношението на нашите служители в този случай”, категоричен бе Александър Балев.

Но в същото време не е ясно защо е позволено момичето да бъде отглеждано в дома на майката. Там няма никакви условия за гледане на инвалид 100%. Няма тоалетна, баня, коридорът е превърнат в подобие на кухня. Таванът на схлупената постройка е уплътняван с картон. Мизерията е била налице.

Вчера в притихналата къща мяучеше жално само котето на Илияна, което я търсеше напразно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. „Потресаваща двойна смърт застигна майка и дъщеря в Благоевград. Случаят е драстичен, но и христоматиен пример за липсата на човещина и състрадание.“ Умиращата Бългерия……..

  2. Затова по добре да си живее човек на село. Ако не излезеш 1 ден от вкъщи кмшиите веднага идват, така е на село където всички се познават. А в града никой не помага на никой, на никой не му пука за никого и не се интересува от никого. Това е .

  3. браво братя българи! това е върхът на падението ни! дайте на бежанците да ядат и се плодят, а народа кучета го яли!

  4. До кога ще търпим тази гавра от страна на управляващите? От президент до селски кмет всички са загрижени само за своето собствено благополучие и не се интересуват от съдбата на тези, които са им осигурили заплата на държавен служител. Давате ли си сметка как са се „грижили“ за момичето в този дом, за да бъде принудена майката да си го вземе обратно? Мислите ли, че тя не си е давала сметка, че условията в собствения им дом са най-малкото неподходящи за инвалид? И колко още хора живеят при подобни условия? Интересува ме каква е заплатата на социалния министър, на завеждащия социални грижи в този раон и какво всъщност работят! А за бездушието на съседите нямам думи! Ако аз имам съседи в подобно положение, бих им помагала с каквото мога – толкова ли е трудно да прескочиш за няколко минути, да занесеш купичка топла супа, хляб, някоя вече отписана завивка? Липсата на човечност е най-големият грях на обществото ни!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.