Париж и Лос Анджелис си поделиха олимпиадите

Кандидатурите на Париж и Лос Анджелис постигнаха съгласие да си поделят домакинствата на летните олимпийски игри през 2024 и 2028 г. Двата града останаха единствените кандидати след оттеглянето на Будапеща, Хамбург, Бостън и Рим. Американският мегаполис прие да отстъпи на френската столица правото да приеме игрите, ако получи домакинството на следващите. Така спорът бе разрешен „служебно“ и за първи път в историята 2 олимпийски столици ще бъдат избрани наведнъж. В близките дни се очаква МОК да обяви официално новината, но президентът Томас Бах вече изрази подкрепа за идеята.
В основата на решението на американците било щедро предложение от страна на МОК към Лос Анджелис. Градът ще получи близо 2 милиарда долара, които ще бъдат прибавени към бюджета от $5,3 млрд. и така домакините дори ще излязат на печалба.
Официално изборът ще се обяви на сесията на комитета в Лима (Перу) на 13 септември. И двата града ще приемат за трети път летни игри – Париж е бил домакин през 1900-а и 1924-а, а тихоокеанският мегаполис през 1932-а и 1984-а. Досега единственият трикратен домакин е Лондон.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.