На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Частните пенсионни фондове, в които всички работници задължително се осигуряват за втора пенсия, носят годишна доходност между 3,02% и 6,21%, сочат данните на Комисията за финансов надзор към края на март.
Доброволните пенсионни фондове, в които хората внасят пари по желание за да получават трета пенсия, носят доста по-висок доход в границите между 3,58% и 9,6%. Това е много по-висока доходност от лихвите по банковите влогове, които вече са под 0,5% годишно. Спестяването на пари в пенсионни фондове носи още едно предимство – до 10% от годишния доход може да бъдат внесени за доброволна пенсия като върху тези сума не се дължи данък.

За периода от 1 юли 2004 г. до края на 2017 г. натрупаната доходност на парите за старини в универсалните пенсионни фондове е 72,98%, а на доброволните – 73,79%, сочат данните на КФН.
Въпреки тези добри резултати обаче се оказва, че инфлацията изяжда голяма част от дохода от управлението на парите в пенсионните фондове. Като се извади инфлацията за периода от средата на 2004 г. до края на 2017 г., се оказва че реалната доходност на универсалните фондове е 7,75%, а на доброволните – 8,25%. Като за целия този период от 13 години и половина дори има два универсални фонда, които са постигнали доходност по-малка от инфлацията и така парите на хората в тях реално се топят. Средният размер на средствата на всеки осигурен в универсален фонд е 2871,14 лв., сочат данните на КФН.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. А кога пенсиите ще почнат да бъдат облагани с дод?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.