Парите са намерени на задната седалка в колата на Иванчева, взети са от заместничката й

Посредникът е бивш кмет, взел е 14 хил. евро, след задържането си доброволно е описал всичко

Води се досъдебно производство за корупция по високите етажи на властта, което се наблюдава от специализираната прокуратура съвместно с новата комисия за противодействие на корупцията, обясни Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на пресконференция за вчерашния арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Досъдебното производство е образувано през февруари, като проверката е започната от прокурор още през декември, разказа началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев. То е образувано за търговия с влияние, като на по-късен етап са събрани още доказателства, съобщи той.

Досъдебното производство касае многобройни сигнали от различен характер за неправомерни действия в община "Младост", каза още Гешев. Те касаят действия на "Младост" и в частност на кмета на общината.

В хода на проверката беше събрана информация за още едно лице, което е строителен предприемач, извършващ дейност на територията на община "Младост". Човек, който е живял дълги години в чужбина и не възприема начина за решаване на проблемите с пари под масата, той е с европейско мислене, разказа още Гешев.

По отношение на него е упражнен натиск, изнудван е да плати една сериозна сума. Колеги от комисията за противодействие на корупцията са установили, че има такъв човек и той беше разпитан. Конкретната ситуация, която той обясни, за нас не беше новост - от информация на граждани, за този метод на натиск, маскиран зад добрите намерения за борба за правата на хората срещу презастрояването, обясни шефът на спецпрокуратурата.

С години са бавени преписки от най-различен характер, в кабинета на Иванчева са намерени стотици такива, включително и в дома й. Преписката е бавена, твърди се, че е изгубена и срещу това се иска нещо. Много хора, планиращи строителни и благоустройствени дейности, са пострадали от такива действия, но са предпочитали да си решават проблемите сами. Спират се дори инвеститори клас А, с никакви закононарушения, разказа Гешев.

Иска се от кметицата дейности да бъдат извършени от конкретна фирма, международно известна, с голям капацитет, каза Гешев, като спомена детски площадки.

Той е имал заповед за изменение на ПУП, която се издава от главния архитект Здравко Здравков. След това община "Младост" е длъжна да обяви процедурата на заинтересованите лица в срок от една седмица. Седмицата е минала, минала една година, започнали различни срещи.

На човека накрая му е писнало, пуснал е жалба в СОС, изслушан е от общинските съветници. В един момент с него се свързват посредници, които му обясняват, че кметицата е възмутена от жалбите. И му казват, че цената да си реши проблема е 12 евро на квадратен метър РЗП, което за неговите инвестиционни намерения прави милион-милион и сто хиляди евро. В резултат на преговори цената спада до 500 хил. евро, разказа Гешев.

Това, което ви разказвам, е документирано със СРС, подчерта той.

Накрая се разбират първата сума от 250 хил. евро да се раздели на вноски и първата да е 70 хил. евро, а следващите - след като се придвижат следващи процедури.

Човекът съдейства, осигурява сумата, извършват се с нея съответни действия по НПК, включително СРС и от 20 дена чакаме за получаване на сумата, като се променят постоянно денят и часът за получаване на парите. Организацията на службите включва над 100 човека, разказа Гешев.

Вчера е била определена среща между кметицата, зам.-кметицата, посредник, който е бивш кмет на "Младост" и изнудваното лице в центъра на София. Отначало парите е трябвало да се предадат в заведението "Хепи" на ул. "Раковска", но в крайна сметка са взети от посредника в кафене на "Гурко" и "Раковски".

После посредникът ги е предал на среща с Иванчева и заместничката й в заведение в градинката "Кристал".

Седнаха, пиха кафе два часа, взеха си парите, като посредникът си взе 14 хил. евро и тръгнаха в различни посоки. Заместничката й (Биляна Петрова, бел. ред.) взе парите и се качиха в колата. Тогава беше задържан посредникът и веднага беше задържана и колата, обясни Гешев.

В посредника са били намерени 14-те хил. евро. Той е написал доброволно саморъчно обяснение в 4 страници какво се е случило.

Останалите пари не са били в багажника, а вътре в колата на Иванчева - на задната седалка.

При претърсването трябваше да се опише абсолютно всичко вътре, за да няма опасност да падне делото в съда. След като бяха намерени, парите трябваше да бъдат описани банкнота по банкнота, да бъдат взети проби от тях, обясни Гешев. Арестуваните бяха с белезници, за да се гарантира вземането на проби, обясни още шефът на спецпрокуратурата.

Касае се за четири обекта с общо 49 хил. кв. м РЗП. За първия цената е била 250 хил. евро, а за следващите е била предвидена "отстъпка за количество", обясни шефът на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев. Иванчева беше много внимателна, пазеше се в разговорите си, разказа той.

Обвиняемите се привличат за подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай - по чл. 302 а от НК, обяви Иван Гешев. Той предвижда лишаване от свобода от десет до тридесет години, глоба до тридесет хиляди лева, конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния. Възможно е в хода на разследването да бъдат формулирани и други обвинения, включително организирана престъпна група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право