Парламентарната асамблея на Съвета на Европа: Избори в Донбас са невъзможни

Избори в Донбас са невъзможни, тъй като няма сигурност и те противоречат на протокола за Европейската конвенция за защита на правата на човека, се казва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа във връзка с положението в Източна Украйна, която остава огнище на напрежение, предаде БГНЕС.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа утвърди две резолюции “Политически последици на руската агресия в Украйна“ и „За нарушаване на правата на човека на неконтролираните от украинската страна територии на Донбас и в Крим“. В документите остро се осъжда руската агресия в Украйна и се настоява за изтеглянето на руските военни части от територията на страната.

Според Съвета на Европа изборите в Донбас са невъзможни, а т.нар. формирования ДНР и ЛНР са нелегитимни. Самите те са под контрола на Русия, която трябва да понесе отговорност за своите действия и намеса във вътрешните работи на своята съседна страна. В резолюциите, цитирани от световните агенции, не се пропуска и инцидента със сваления самолет МН 17.

“Резултатите на Съвместния следствен комитет за катастрофата на МН 17 потвърдиха, че самолетът беше свален от ракета БУК, която е вкарана от Русия на окупираните украински територии и след това обратно изтеглена. Всички виновни трябва да носят отговорност за това престъпление“, подчертават от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа