Парламентарната комисия по енергетика проведе изнесено заседание в Бургас

dav

Бургас е пример по отношение изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност. С обновените 183 сгради до момента морският град е на първо място в страната по брой санирани блокове. Това е сериозен успех, а резултатите освен видими, са осезаеми чисто практически за живущите в тях“. Това заяви народният представител Димитър Бойчев по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по енергетика.

То се проведе в Бургас и в него взеха участие председателят й Делян Добрев, председателят на КЕВР Иван Иванов, директорът на Фонд „Сигурност на електроенергийната система Диян Червенокондев, депутати, зам.-кметът по строителство в община Бургас Чанка Коралска, депутати.

„Програмата беше успешна, защото създаде конкуренция на първо място между общините, които се надпреварваха да се включат в нея. В допълнение с ремонт и на съпътстващата инфраструктура на околоблоковите пространства, се променят и облика на жилищните комплекси. Европейската комисия e посочила за пример точно нашата програма при обсъждания на пакета „Чиста енергия за всички европейци“, заяви председателят на комисията Делян Добрев.

Чанка Коралска сподели, че в обновените жилищни блокове се бележи спад от близо 47% при разходите на домакинствата за топла вода и парно, и 25% при разхода на електроенергия. Поставянето на соларни панели също се е оказало подходящо решение за Бургас поради добрите климатични условия и голям брой слънчеви дни годишно.

„При едно бъдещо обследване година след санирането на блоковите ще се покаже най-систематизирано ефектът в домакинствата. По този начин дори скептично настроени граждани ще могат да се убедят от събраната база данни какви са ползите от Националната програма“, коментира Коралска.

Представителите на комисията дискутираха темата за екологичния ефект от обновяването на жилищния фонд. Благодарение на изпълнението на Програмата за енергийна ефективност годишно само в Бургас са спестени 120 хил.тона вредни емисии. По данни на МРРБ само от блоковете, санирани до 2017 г., са спестели над 157 килотона въглероден диоксид и при завършване на всички 2022 сгради в страната ще се пести близо 1 млн. мегаватчаса електроенергия на година и двойно повече вредни емисии. „Така освен модерна, красива и синхронизирана визия на градовете, постигаме и по-чиста околна среда. Експлоатационна годност на сградите също се удължава, повишава се стойността на жилищата. Всички граждани, които не успяха да се възползват от преимуществата на санирането, а видяха резултатите от него, постоянно търсят от нас информация ще продължи ли програмата“, коментира още Бойчев.

По време на срещата в Бургас членовете на парламентарната комисия обсъдиха възможни варианти за търсене на механизми, чрез които да има продължение на програмата за енергийна ефективност. Възможните източници биха били съфинансиране от собствениците на жилища, които са най-заинтересовани от мярката, европейски програми, международни финансови институции. Изказана бе и идея на по-следващ етап за съфинансиране дори и от страна на общини, които имат достатъчен ресурс и при наличието на малък брой блокове в тях.

Коментари

Задължително поле