Парламентарната комисия по отбрана прие бюджета за отбраната за догодина

Парламентарната комисия по отбрана прие бюджета за отбраната догодина. Депутатите обаче изразиха съмнение, че милиард и 600 милиона лева ще бъдат достатъчни за модернизацията и попълването на армията.

БСП и ДПС не подкрепиха бюджета в комисията. От ДПС казаха, че Министерството на отбраната трябва да има повече пари. От БСП пък не видяха гаранции, че проектите за нови изстребители и кораби изобщо ще бъдат осъществени. За тях са заделени 402 милиона лева, но те са в централния бюджет, а не в този на Министерството на отбраната.

От БСП допуснаха, че тези пари няма да бъдат отпуснати, ако проектите не тръгнат. От АБВ също предупредиха, че ако не бъдат стартирани проектите до април, те могат да бъдат компрометирани.

Министерството на отбраната отчете голям проблем с некомплекта на армията. 5 500 незаети длъжности има и затова поискаха допълнително 11 милиона лева поне за попълване на комплекта с 500 души. Увеличението на бюджета за отбрана за догодина е около 78,08 милиона лева, но то ще отиде за социални плащания, а не за модернизация. Депутатите повдигнаха въпроса за модернизацията на сухопътните войски, а от ГЕРБ пък се усъмниха, че Министерството на отбраната е защитавало добре нуждата от пари пред Министерството на финансите.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика