Парламентарните групи имат 10 дни за предлагане и избор на състав на Бюрото за СРС-та

Народното събрание прие процедурни правила за предлагане и избор на състав на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства поради изтичане на мандата на настоящия. Сред изискванията за допуск е кандидатите да притежават валидно разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво "Строго секретно", предаде БНР.

Предложенията за кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства се правят от парламентарните групи в 10-дневен срок от приетите днес процедурни правила.

Необходимо е номинираните да имат стаж по Закона за специалните разузнавателни средства и да притежават валидно разрешение за достъп до класифицирана информация с ниво "Строго секретно". На кандидати, които нямат валидно разрешение, ще се извършва проучване за надеждност. След подаване на кандидатурите в едномесечен срок ДАНС ще извършва специалното проучване. В 7-дневен срок от постъпване на информация от ДАНС кандидатите ще се разглеждат от ресорната парламентарна комисия, която трябва да изготви списък с допуснатите до изслушване. Същинският избор на състава на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства става в пленарната зала, като Народното събрание ще избира от членовете на бюрото председател и заместник-председател.

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е колегиален орган и се състои от 5-ма членове, включително председател и заместник-председател, които се избират от Народното събрание за срок от 5 години. Мандатът на сегадействащото бюро изтича в края на годината.

В дневния ред за работа в пленарната зала е предвидено разглеждане на промени, на второ четене, на валутния закон. Предвижда се Министерството на икономиката да поеме регистрационния режим за осъществяващите добив, преработка и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни.

Ще се гледат на първо четене и промени в Кодекса за застраховането. Те предвиждат всички разпространители на застрахователни услуги да разкриват характера на възнаграждението, което получават те или техните служители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България