Парламентът върна блиц контрола на премиера и вицепремиерите

Снимки: Цветан Томчев

В последните до два часа от заседанието всеки първи четвъртък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси от народни представители. Това решиха депутатите, които приеха промени в парламентарния правилник.

Всяка парламентарна група ще има право на два въпроса, а независимите депутати - общо на два въпроса. Отправените въпроси не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни.

Отхвърлено беше предложението на Мая Манолова блиц контролът да е всяка седмица в четвъртък. Изборът на ден от седмицата тя обоснова с факта, че всяка първа сряда от месеца е ден на опозицията и блиц контролът ще отнема от времето й.

Депутатите приеха блиц контрола да остане един път месечно, но вместо всяка първа сряда от месеца, каквото беше първоначалното предложение на БСП, да бъде всеки първи четвъртък от месеца. 

По време на 44-ото Народно събрание беше запазен само блиц контролът на министрите в ресорните комисии всяка първа сряда или четвъртък на месеца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика