Парламентът даде зелена светлина за преговори с Украйна по продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене"

Снимка: Булфото

Продажната цена не може да бъде по-ниска от платената на Русия - 1,2 млрд. лева

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Решението беше прието със 155 гласа „за“ и 57 „против“.

Депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС и „Има такъв народ“ подкрепиха решението. "Против" гласуваха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева. Предвижда се преговорите да се проведат в 60-дневен срок от влизането в сила на решението. Министърът на енергетиката следва да информира Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от проведените преговори.

С днешното решение на Народното събрание се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество.

Парламентът удължи днешото си заседание до приемането на още две точки от дневния ред. "Насрочените заседания на парламентарни комисии ще започнат 15 минути след края на заседанието", обяви председателят Росен Желязков.  

В момента депутатите обсъждат проект на декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО. По искане на парламентарната група на "Възраждане" беше дадена 20-минутна почивка. 

В дневния ред е и проект на декларация за процедура за избор на нов главен прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България