Парламентът даде зелена светлина на тол системата и електронната винетка

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата за въвеждането на тол система и електронна винетка.

„За“ гласуваха 113 народни представители, 1 беше „против“, а 69 се въздържаха. Промените са свързани с изграждането и функциониране на смесената електронна система за събиране на таксите за ползване на платената пътна мрежа. Превозни средства над 3,5 тона ще използват тол системата, на база изминатото разстояние.

То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние с помощта на глобална навигационна сателитна система. За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта. Леките автомобили ще бъдат с електронни винетки, на база време.

Предвидена е възможност тол таксите да се заплащат по електронен път и в брой на пунктове. А за електронните винетки - чрез терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. „карти за гориво“, издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията. АПИ ще има правомощията да сключва договори с тези търговци.

Системата ще се контролира от ново структурно звено към АПИ – Национално тол управление. Промените включват и въвеждането на т.нар. уикенд електронна винетка с валидност от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя.

Електронната винетка за леките автомобили ще бъде въведена от 1 януари 2019 година, а тол таксата- от 16 август 2019 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България