Парламентът задължи правителството да защити производствения капацитет на въглищните централи

Парламентът задължи правителството да предприеме мерки в защита на производствения капацитет на въглищните централи.

Това се случи след разискванията, инциирани от БСП за бъдещето на въглищните централи. Първоначалното предложение на левицата претърпя редакция по предложение на ПГ на ГЕРБ.

Единодушно със 156 гласа „за“ народните представители задължиха Министерски съвет чрез министъра на енергетиката в срок до 29 февруари 2020 г. да предприеме всички необходими мерки за нормалното функицониране на ТЕЦ „Марица изток“ 2 в това число и чрез увеличаване на капитала на дружеството от страна на БЕХ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страната, независимо от становището на ЕК по този въпрос.

Народното събрание задължи още кабинета да предприеме всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяване на функицонирането и или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на БЕХ.

Народните представители възложиха на правителството да предприеме действия за присъединяване на България към платформата „Въглищни региони в преход“ без поеманене на ангажименти за закриване на въглищни централи.

Коментари

Задължително поле