По последна информация на “Труд” от президентството: Парламентът затваря на 14.09, избори на 14.11

При изслушването на новия член на ЦИК Гергана Стоянова, президентът Румен Радев обяви, че парламентът ще бъде разпуснат “до дни”.# Снимка БТА

Надделяват аргументите за разяснителната кампания на ЦИК и сроковете от Изборния кодекс

Указът е от три компонента

Предсрочните парламентарни избори да бъдат на 14 ноември, когато е насрочен първият тур за президентските избори. Това е датата, която снощи е обединила мнения на “Дондуков” 2, научи “Труд”. Още в петък сутринта президентът Румен Радев обяви, че разпуска парламента “до дни”. Това се случи по време на изслушването на новия член на ЦИК от квотата на “Има такъв народ” Гергана Стоянова.

“Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни”, отбеляза държавният глава, като отново не конкретизира дали това ще се случи идната седмица, за да насрочи предсрочните избори за парламент на 14 ноември, или ще “тупа топката” за предсрочния вот евентуално към датата, определена за втори тур на президентските избори - 21 ноември.

“Президентът Румен Радев трябва да разпусне 46-ото Народно събрани не по-късно от идната седмица и то до 16, максимум до 17 септември, за да може предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с датата от първия тур на президентските на 14 ноември”, обясни пред “Труд” бившият конституционен съдия, който е ръководител на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Пламен Киров. Той припомни, че според чл. 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

“На консултациите, които бяха проведени с ЦИК в президентството, останах с впечатлението, че президентът се колебае между двете дати - 14 и 21 ноември”, заяви пред “Труд” Емил Войнов, зам.-председател на ЦИК. Но припомни, че от гледна точка на организацията на избори 2 в 1 обаче от ЦИК вече на няколко пъти обявиха, че предпочитаната дата е 14 ноември. Разяснителната кампания за изборите 2 в 1 за 14 ноември ще бъде по-дълга и хората ще могат да разберат спокойно как ще гласуват. Ако датата за изборите за парламент е 21 ноември, тогава и при евентуален втори тур на предсрочните избори, разяснителната кампания ще е много по-кратка - буквално в рамките на седмица.

Конституционният срок за датата на парламентарните избори е два месеца, но сроковете по Изборния кодекс ограничават насрочването на предсрочния вот, припомниха пред “Труд” юристи. Пак според изборния закон, гласуването е възможно само в неделя. Видно от чл. 11 на Изборния кодекс, например, Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната, включително условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън страната, не по-късно от 57 дни преди изборния ден. Областните управители от своя страна трябва да насрочат консултации за състав на РИК също до 57 дни от изборния ден. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден, според чл. 18 от Изборния кодекс. А не по-късно от 50 дни преди изборите, кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателните секции на територията на общината и утвърждава тяхната номерация, обхват и адрес.

Ако предсрочните парламентарни избори трябва да се проведат на 14 ноември, то президентът Румен Радев трябва да разпусне парламента на 14 септември или буквално ден-два след тази дата, посочиха от своя страна юристи от парламентарните партии, които “Труд” потърси за мнение.

Ден, два след 21 септември пък е крайният срок, когато Румен Радев трябва да разпусне 46-ото Народно събрание, ако реши, че изборите за нов парламент трябва да съвпаднат с евентуален втори тур на президентските избори. По същество президентският указ за разпускането на парламента трябва да съдържа 3 компонента - постановяване за разпускане на парламента, насрочване на датата за нови избори и състав на служебното правителство. Няма пречка в два поредни указа, но от една и съща дата, държавният глава да разпусне парламента, да насрочи избори, а в следващия си поред указ да определи състав и на служебното правителство.

Борислав Цеков, д-р по конституционно право, пред “Труд”: Не експериментирайте с конституционната система

Основните конституционни органи - парламент и излъченото от него правителство, както и президент, трябва да имат широк обществен фундамент и политическа легитимност.

Такъв е духът на Конституцията, която и изрично повелява, че властта произтича от народа. Колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-пълноценно се изпълва със съдържание тази повеля.

От тази гледна точка единственото решение, което съответства на духа на Конституцията и на интересите на гражданите от стабилни институции и демократично управление, е избори 2 в 1, т. е. на 14 ноември - парламентарни и първи тур на президентските избори.

Само по този начин може да се разчита на по-висока избирателна активност, въпреки задължителното машинно гласуване в секциите над 300 души, което отблъсква много хора, която да даде необходимата политическа легитимност и на парламента, и на президента. Не експериментирайте с конституционната система, защото експериментите могат да родят политически чудовища.

Първи заявки за надпревара

Александър Томов кандидат за „Дондуков“ 2

Томов ще се яви на изборите в двойка с проф. Лъчезар Аврамов.

Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов влизат в битката за президент и вицепрезидент от партия “Българска социалдемокрация - Евролевица”. Това съобщи главният секретар на формацията Димитър Митев.
Кандидатпрезидентската двойка беше представена от партията “Българска социалдемокрация - Евролевица” и от движението “Заедно за промяна”.

“За първи път през последните десетилетия два поредни парламента не могат да излъчат правителство и управление на страната. Въпреки конституционните си права, президентската институция също не можа да спре кризата. Това е главната причина, поради която партията “Българска социалдемокрация - Евролевица” реши категорично да участва самостоятелно на предстоящите парламентарни и президентски избори”, се посочва в политическото решение на партията”, заявиха по време на представянето на Томов и Аврамов от партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения