На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Парламентът отложи разглеждането на промените, предвиждащи отпадане на новините на турски език

Снимка: Архив

Парламентът отложи разглеждането на първо четене на предложението на Патриотичния фронт за промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), предвиждащи отпадането на възможността предавания и отделни програми да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин.

Предложението бе мотивирано от народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова. От парламентарната трибуна тя подчерта, че дебатите трябва да бъдат отложени за друг път, когато обстановката няма да бъде „нагнетена от ценностни, религиозни и други спорове”, а ще предполага вземането на едно аргументирано и добре мотивирано становище.

Обратно становище бе застъпено от председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е вносител на законопроекта. Той настоя разглеждането на законопроекта да не бъде отлагано и се обърна към ПП на ГЕРБ с думите: „Вие, като най-голяма партия в парламента, се притеснявате да вземете категорична и определена позиция”.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ събра 96 гласа „за”, с което разискванията и гласуването по законопроекта бяха отложени.

В мотивите на законопроекта, вносителите от Патриотични фронт са записали, че внесените промени имат за цел да приведат разпоредбите на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в съответствие с чл.3 и чл.36 от Конституцията на Република България, с които се регламентира, че официалният език в страната и българският, а изучаването и ползването му е право и задължение на всички граждани.

Подобна е причината и за второто предлагано изменение в чл. 49 ал., установяваща задължението на Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) да създават предавания, предназначени за български граждани, за които българския език не е майчин, включително и на техния език. Патриотичният фронт смята, че всички предавания трябва да бъдат единствено на официалния език в България – българския.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.