Парламентът отхвърли ветото на Радев за Ф-16 (обзор)

Парламентът събра необходимото мнозинство гласове и отхвърли президентското вето върху договорите за Ф-16. Снимка: Пламен Стоименов

“За” повторно приемане на ратификацията гласуваха 128 депутати, “против” бяха 73-ма

Патриотите гласуваха шарено

Парламентът отхвърли президентското вето върху международните договори за Ф-16 блок 70. “За” повторното приемане на ратификацията гласуваха 128 народни представители, “против” - 73 и “въздържали се” - 3, с което ветото бе преодоляно. “За” ратификацията бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от “Обединени патриоти”, 24 от ДПС, двама независими. “Против” договорите се обявиха 73-ма депутати, от които 61 от БСП, 6 от “Воля” и 6 от “Обединени патриоти”.Въздържаха се трима от патриотите.

Според правилника Народното събрание приема повторно закона с мнозинство от повече от половината от всички народни представители, което означава, че ветото е преодоляно. Дебатите по ветото бяха оспорвани, с размяна на язвителни реплики и изпъстрени с метафори (виж карето).

Държавният глава наложи вето на договорите, като мотивите му бяха, че е липсвало обществено съгласие по темата, както и че ратификацията е трябвало да измине цялостния път по Конституция и да бъде разгледана и приета на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание. Ратификацията бе приета на първо и второ четене на 19 юли. В дебатите по ветото на четирите договора за покупката на изтребители, оборудване и услуги, от БСП ги определиха като договори на “безусловна капитулация”, неизгодни, акцентирайки в аргументите си предимно върху цената.

В аргументите си “срещу” Румен Гечев направи сравнение с аналогични сделки - сделката с Бахрейн е за малко над 146 млн. долара за самолет, докато България плаща с малко над 53 млн. долара повече за същия самолет и комплект. Депутатът цитира и свое проучване за Ф-35, което показва, че в момента се подготвя серийното му производство при цени между 97-122 млн. долара и на тези цени ще ги купят ВВС на САЩ. ГЕРБ, ДПС и ВМРО защитиха сделката, като правилен избор за националната сигурност и въпрос на стратегически избор.

 

Престрелки

Кафеварки, щъркели и арменски поп

] Румен Гечев
Румен Гечев

Особено активен и образен в дебатите бе червеният депутат Румен Гечев. “Гаранциите ще отлетят като щъркелите наесен. В сделката няма никакви гаранции - при покупката на една кафеварка има повече.”, разпалено обяви той. Според него не е отбелязан само арменският поп. На него можело да се ожалим, ако не сме доволни от сделката. По думите му с договорите се отказваме от национален суверенитет и не можем да гъкнем. Валери Симеонов от НФСБ пък обвини кабинетът, че два пъти е унизил НС- като е прехвърлил отговорността за решението върху парламента и се е подиграл с Италия и Швеция, като е променил условията на търга. Цвета Караянчева от ГЕРБ пък попита Таско Ерменков от БСП дали може да вдига самолета, а той поиска тя да се извини.

Коментари

Задължително поле