Парламентът прие единодушно декларацията за Македония

По инициатива на председателя на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова 44-тото Народно събрание прие обща национална позиция за събитията в Македония. Българският парламент изразява дълбока тревога от развитието на кризата в западната ни съседка.

Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане, се посочва в документа. Той беше гласуван в пленарната зала и подкрепен единодушно от всички парламентарни групи.

Пълният текст на документа гласи:

"Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония.

Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в  полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.

В рамките на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика