Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК

Снимка: Архив

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 година. В приходната част на бюджета се очаква да постъпят общо приходи и трансфери в размер на 3 452,8 млн. лв., или с 248,1 млн. лв. повече от 2016 г. Здравноосигурителните приходи се предлага да бъдат в размер на 3,4 млрд. лв. или с 247,6 млн. лв. повече от предходната година.

От общата сума на здравноосигурителните приходи за 2017 г. – 3,4 млрд. лв. от здравноосигурителни вноски сe очаква да постъпят – 2,2 млрд. лв., или със 158,7 млн. лв. повече от 2016 г., и от трансфери за здравно осигуряване от централния бюджет – 1,1 млрд. лв., или с 88,9 млн. лв. повече от трансфера за 2016 г.

От неданъчни приходи – глоби, санкции и наказателни лихви за 2017 г. е предвидено да постъпят 15 млн. лв., или с 450 хил. лв. в повече от 2016 г.

От сумата за текущите разходи 3,1 млрд. лв. с най-голям относителен дял са разходите за здравноосигурителни плащания, които за 2017 г. са разчетени на сума 3,03 млрд. лв., или повече с 222,8 млн. лв. от закона за 2016 г.

Тези средства ще се разпределят по следния начин:

– За първична извънболнична медицинска помощ 200 млн. лв. или с 20 млн. лв. повече от 2016г.

– За специализирана извънболнична медицинска помощ 211,4 млн. лв., или с 9,9 млн. лв. повече от 2016 г.

– За дентална помощ 147,0 млн. лв., или с 24,0 млн. лв. повече от 2016 г.

– За медико-диагностична дейност 77,5 млн. лв., или със 7,1 млн. лв. повече от 2016 г.

-За лекарствени продукти,медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната 798,6 млн. лв., или с 47,7 млн. лв. повече от 2016 г.

– За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ 80,0 млн. лв. толкова, колкото са били и през 2016 г.

– За болнична медицинска помощ 1,4 млрд. лв., или със 114,2 млн. лв. повече от 2016 г.

За други здравноосигурителни плащания със законопроекта се предлага сума в размер на 60 млн. лв., или толкова, колкото са и за 2016 г.

В бюджета на НЗОК за 2017 г. са предложени разходи за персонал в размер на 34,2 млн. лв. Тази сума е по-голяма от сумата на разхода за персонал за 2016 г. с 1,7 млн. лв.

За издръжката на административните дейности по здравното осигуряване за 2017 г. се предлага да се изразходва сумата 11,1 млн. лв., или с 0,6 млн.лв. по-малко от 2016 г.

Надзорният съвет на НЗОК ще може да разпределя ще може да разпределя резерва на институцията за всякакви дейности, а не само за лекарства и болнична помощ. Предложението за това бе направено между двете четения на законопроекта от председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и група народни представители, което получи подкрепа в пленарната зала.

Парламентът отхвърли и искането на АБВ в бюджета да бъдат заложени повече приходи от здравноосигурителни вноски.

 

Радвам се, че днес надделя разумът и смисленият и много по-добрия бюджет на Здравната каса е приет. Това каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов във връзка бюджета на НЗОК за 2017 г. По думите му това дава фактически 247 млн. лв. повече, като възможни разходи на Касата за покриване лечение и на медикаменти за българските пациенти.

Според него това, което се е направило за две години от Касата и от Министерството гарантира в много по-голяма степен ефективността на изразходваните средства. По отношение на реформите в здравеопазването, министър Москов коментира: „Всяка една от реформите, зад които седеше мнозинството, ще пострада, защото е на определен етап от развитието си. От друга страна, за да има реформи трябва да има мнозинство, ако няма мнозинство, няма и реформи“, допълни д-р Петър Москов, цитиран от „Фокус“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.