Безработни, които започват работа на 50 км от дома си, ще получават финансова помощ

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, според които безработните лица, които започнат работа в населено място на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес, да получават средства за такси за детски ясли или градини, наем на жилище и такси за ползване на интернет, но не за повече от 12 месеца.

Търсещите работа ще могат да използват услугите на дирекция „Бюро по труда“ независимо от адреса им на регистрация. „Безработен“ е лице, което при регистрирано в дирекция „Бюро по труда“ не работи, търси работа и има готовност да започне работа в 14-дневен срок от уведомяването му от дирекцията. Чрез промените от дефиницията „безработен“ отпада изискването лицето при регистрация да „не попада в друга група търсещи работа лица“, така учащите ще могат да се регистрират като безработни и да ползват правото на парично обезщетение, когато отговарят на останалите условия, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.