Парламентът прие на първо четене плавно поскъпване на акциза за тютюневите изделия

Парламентът прие на първо четене предложението на служебния кабинет за въвеждане плавно и на стъпки на акцизен календар за тютюневите изделия за четиригодишен период, считано от 1 март 2023 г. Измененията предвиждат балансирано и умерено увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и на електронните цигари с никотин.

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

Според експерти подходът е повече от логичен, тъй като по този начин ще се избегне риска от шоково поскъmване на цигарите и другите категории продукти, на фона на очакваната ревизия на европейската акцизна директива. Плановете на служебния кабинет срещат подкрепа при голяма част от тютюневата индустрия. От там коментират, че заложеното в акцизния календар води до предвидимост за бизнеса, в синхрон с ЕС практиките. С това се избягва и предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни търговски интереси и решения.  

Миналата седмица предложението мина през бюджетна комисия, а очакванията са то да бъде окончателно прието и на второ четене в зала. Ръстът, който се предвижда е около 5%, балансирано и плавно, много под високите нива на инфлацията у нас. Увеличението, което би могло да се очаква за цигарите е само от около 20-30 ст, като обаче се запазва предимството на бездимните изделия и електронните цигари – те ще продължат да бъдат с преференциално и в пъти по-ниско облагане спрямо цигарите.  

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика