Парламентът прие окончателно бюджета за ДОО за 2017 г.

Снимка: Архив

Парламентът прие бюджета за ДОО за 2017 г. на второ четене.

По отношение на рамката на бюджета парламентът я прие, както бе внесена от Министерски съвет, въпреки че във вторник комисията по бюджет и финанси създаде прецедент, след като гласува само разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, но не и източника на парите.

Това се случи, след като ръководството на Народното събрание проведе съвещание за това кое от доклада на Комисията по бюджет и финанси по отношение на Закона за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2017 г. да се подложи на гласуване.

В крайна сметка „за“ варианта, внесен от Министерски съвет, гласуваха 112 народни представители, „против“ - 59, „въздържали се“ - 10, с което рамката на бюджета за ДОО бе приета.

Депутатите приеха приходите и разходите от трансферите по бюджета на ДОО да са 10,3 млрд. лв. Осигурителните приходи са 5,6 млрд. лв. Разходите за пенсии са в размер на 8,9 млрд. лв., а за социални помощи и обезщетения в размер на 1,3 млрд. лв., за отбрана и сигурност 6,08 млн. лв. Дневното минимално обезщетение за безработица през 2017 година ще бъде в размер на 7.20 лв.

Депутатите отхвърлиха предложенията на Патриотичния фронт за минималния размер на пенсията. „За“ предложението за минимална пенсия в размер на 300 лв. гласуваха 44 народни представители, „против“ – 31, „въздържали се“ – 78, с което то бе отхвърлено. Отхвърлено бе и другото предложение на Патриотичния фронт за пенсията за осигурителен стаж и възраст 200 лв. и за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати към 31 декември 2012 г. спрямо средния осигурителен доход за 2013 г.

Парламентът отхвърли предложението на АБВ за увеличаване на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Народните представители преминаха към Закона за държавния бюджет за 2017 г. на второ четене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България