Парламентът разделен на две в първия пленарен ден

Гарнираха скандалите със сьомга и чери домати

Гражданите очакват от нас да сме отговорни, бързи и точни решения на проблемите на обществото, каза председателят на парламента Цвета Караянчева

Депутатите с 4-дневен уикенд за Деня на Съединението

В първия пленарен ден от новия политически сезон парламентът се оказа разделен на две. Половината от избраниците слушаха изказванията от трибуната, а друга голяма група следеше случващото се в зала от плазмите в бюфета или през телефоните си в близките заведения. Още по време на лидерските речи на председателите на парламентарните групи веднага след началото на заседанието в 13.00 часа, част от избраниците предпочетоха да обядват. В бюфета на народното събрание се предлагаха сандвичите със сьомга, гауда, сирене, прясно сварени яйца и студен пъпеш.

По традиция, както се случва от много време насам, близките заведения - “Катедралата” и пицария “Виктория” също бяха заети с депутати, които предпочетоха да направят обяд с колеги и сътрудници на въздух. Разговорите за предстоящия политически сезон и скандалите в народното събрание бяха гарнирани с крехко свинско, ризото със смокини и кълнове, салата от спанак, чери домати и рукола и др.

И 45 минути след обръщението на председателя на парламента Цвета Караянчева, че “гражданите очакват от депутатите отговорни, бързи и точни решения на проблемите на обществото”, както и че “дневният ред на парламента не може и не бива да се различава от дневния ред на хората”, пленарната зала бе наполовина празна.

В началото на извънредното, но първо заседание за петата сесия на 44-то Народно събрание, кворумът от народни представители беше 162-ма.

Припомняме, че заседанието бе свикано днес, а не утре, каквато е практиката – заседанията да започват в сряда, защото почивният 6 септември – Денят на Съединението, се пада в четвъртък. С извънредното заседание във вторник обаче народните представители си “отработиха” петък, който е работен ден за цялата страна. Днес парламентът отново ще заседава за втори път тази седмица. Но народните представители ще имат четиридневен уикенд за Деня на Съединението. За тази сряда е предвидено да започнат дебатите по промените в Закона за пътищата, както и парламентарен контрол.

Днес за пореден път от Обединени патриоти се пробваха да премахнат пълната забрана на пушене на обществени места. Но без изненада законопроектът бе отхвърлен на първо четене с 25 гласа “за”, 69 “против” и 45 “въздържали се”.

По-рано, още по време на парламентарните декларации пък, очаквано, от ГЕРБ реагираха остро на решението на председателя на БСП Корнелия Нинова червените депутати вече да не присъстват в пленарна зала и да остави само 20 народни представители, които да “защитават интересите” на червените избиратели, а останалите ще отидат при хората, за да търсят идеи за смяната на 29-годишното управление.

“Продължават с ваканцуването! Ще вземат ли заплати? Ще ползват ли служебни автомобили? Като тръгнат при народа в Харманли, ще минат ли по кръговото?”, веднага реагира Десислава Атанасова от ГЕРБ, намеквайки и за скорошната катастрофа в Харманли, която стана с участието на бащата на президента Румен Радев.

 

„За” Николай Нанков

Кой на кого диктува

02-nankovКметове искали министър Нанков да остане, в ГЕРБ също много са „За”. Тази информация без автор и без източник беше публикувана на сайта на „24 часа” в понеделник следобед.Както и че оставката на регионалния министър най-вероятно щяла бъде върната от премиера. „Съвсем спонтанно повече от половината кметове в България застанаха в подкрепа на регионалния министър”, обяви вчера Цветан Цветанов пред bTV.

 

„За” Ивайло Московски

От транспортния бранш

02-moskovskiНай-големите браншови организации в сферата на транспорта изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов. В тях те настояват Ивайло Московски да запази поста си на министър на транспорта. От БАСАТ заявиха, че „Московски притежава всички необходими качества да ръководи едно от най-тежките министерства в страната и неговото отстраняване е по-скоро прибързан акт, който ще се отрази негативно на бранша.”

 

Корнелия Нинова, БСП

02-220 депутати от БСП остават в зала, а останалите отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел. Тази зала, това мнозинство не могат да решат проблемите. Този парламент, с това мнозинство е изчерпало своята функция. Ние искаме оставката на правителството, край на тази агония. Искаме разпускане на парламента, предсрочни избори. Не искаме гласовете ви за БСП, имаме нужда от националната ви енергия от грижата ви за род и отечество. И предлагаме разговор дали можем да променим системата?”

 

Цветан Цветанов, ГЕРБ

02-1Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяваме да дадем отпор на безотговорния популизъм. Не стихват напъните отляво да се лансират новини и събития в ущърб на управляващите, при което политическият тон на говорене е преминал границите на приличието. Желаещите да ни сменят във властта видимо нервничат и стават все по-безпардонни, което плаши и отблъсква хората. Заради постоянството ни да изпълняваме обещаното, продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа.”

 

Веселин Марешки, „Воля“

02-4Некадърността и корупцията създадоха две Българии, пропастта между тях вече е огромна. Виждаме в изявите на някои лидери, че изведнъж се загрижиха за народа, пак отвориха торбата с фалшиви обещания. Затова вместо с новата парламентарна сесия, колеги народни представители, мога да ви поздравя с началото на предизборната кампания. Явно някои се надяват хората да забравят какви ги вършиха цяла година и сега искат да се покажат целите в бяло и отново да заблуждават избирателите. Само че този номер надали отново ще мине. Дела трябват, не думи.”

 

Валентин Касабов, ОП

02-5„Не съществува задължение всяка парламентарна група да прави представяне на декларация за приоритети новия политически сезон.

Няма напрежение в парламентарната група на Обединени патриоти.

Имаме приоритети за новия политически сезон, ще ги кажем като му дойде времето. Лидерът на Атака Волен Сидеров остава председател на парламентарната група Обединени патриоти.”

 

Мустафа Карадайъ, ДПС

02-3ГЕРБ има последния шанс да поеме политическата отговорност за провала на своята политика и да предложи адекватни решения - днес, защото утре ще е късно. Смяна на министрите – какво от това? Предсрочни избори – и какво от това? По-важният въпрос за нас от ДПС е какво да се прави след това. Как и по какъв начин да се възстановим демократичните механизми на управление и как да се изгради отново авторитетът на държавността. Това са проблемите – за реанимиране на държавността, което е основна тема на настоящия парламентарен сезон.”

 

Мистериозни хипотези

Протести като в Румъния щели да свалят кабинета

Масови протести като в Румъния щели да принудят правителството да подаде оставка. Готвените безредици били планирани даже с точна дата – 16 септември. А участниците щели да бъдат както в Букурещ – мигранти, които ще се върнат в Бългаия специално, за да кажат „Не“ на управлението на ГЕРБ. Пак на същата дата много нашенци щели да протестират и пред посолствата ни по света. За събитието се пише и във фейсбук – групи. Според една от публикациите в социалната мрежа, пред парламента щели да се съберат 30 000 души.

Пак почти в сферата на конспиративните теории влиза сценария, че „служебното правителство този път ще да кара много дълго, а в страната ще настъпи хаос и криза“.

Последните щели да бъдат предизвикани от драстично повишаване на цените. А в периода на правителственото безвремие щяло да има и „война между престъпни групировки“.

Още преди парламентарната ваканция от опозицията смело прогнозираха в неофициални разговори падане на кабинета „Борисов 3“ и предсрочни избори през октомври.

Вчера в неформални разговори в кулоарите на парламента темата за оставка на правителството бе коментирана, но като вариант за избори 2 в 1, като дори тази теория бе развивана в два подварианта.

При първата прогноза, свалянето на кабинета би трябвало да е около месец март, за да може предсрочните парламентарни избори да съвпаднат с европейските.

При втората хипотеза пък предсрочен вот се комбинираше с местните избори. Което „фиксираше“ оставката на правителството идното лято, тъй като изборите за кметове са през есента на 2019-та година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика