Парламентът разреши да се избират трите най-благоприятни години преди 1997 г. при пенсиониране

Снимка: Архив

Народното събрание прие промени в Кодекса за социално осигуряване на първо четене, с които разреши на новите пенсионери да включват в изчисляването на пенсията си дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. Законопроектът е внесен от ПГ на ГЕРБ и бе приет на първо четeне единодушно със 107 гласа „за“.

В сега действащото законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляват новите пенсии за трудова дейност, не се включва периодът от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход в периода 1 януари 1997 до 31 декември 1999 г.

С внесените изменения се дава възможност на лицата при подаване на заявление за отпускане на пенсия след 31 декември 2018 г. да изберат размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред. Това означава, че ще могат да включат дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България