Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене

Снимка: Денислав Стойчев

Народното събрание ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между ЕС и Канада, наречено за по-кратко СЕТА.

„За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване. Споразумението бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС. От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“, а от „Воля“ се въздържаха.

СЕТА е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел. Споразумението предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, като за 98 на сто либерализацията е незабавна и тя се прилага от началото на временното прилагане на споразумението (21 септември 2017 г.). В допълнение към тарифната либерализация е договорено опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които износът на български стоки в Канада ще бъде улеснен.

В мотивите на Министерски съвет, който е вносител на ратификацията, се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

Междувременно пред парламента граждани протестираха срещу споразумението. Митингът им започна в 9.00 ч. и приключи към 10.00 ч. Недоволните граждани бяха около 20 души и носеха български трибагреници и плакати, на които пише: "СЕТА е зловредна" и "STOP TTIP!".

Снимки: Денислав Стойчев

В района на протеста беше засилено полицейското присъствие. Протестът се случи на фона на гласуването на първо четене на ратификацията на споразумението, известно като СЕТА.

Коментари

Задължително поле