Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене

Снимка: Денислав Стойчев

Народното събрание ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между ЕС и Канада, наречено за по-кратко СЕТА.

„За“ ратификацията гласуваха 110 народни представители, „против“ – 98 и „въздържали се“ – 7 , с което документът бе приет на първо гласуване. Споразумението бе подкрепено от ГЕРБ и ДПС. От „БСП за България“ и „Обединени патриоти“ гласуваха „против“, а от „Воля“ се въздържаха.

СЕТА е подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел. Споразумението предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, като за 98 на сто либерализацията е незабавна и тя се прилага от началото на временното прилагане на споразумението (21 септември 2017 г.). В допълнение към тарифната либерализация е договорено опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които износът на български стоки в Канада ще бъде улеснен.

В мотивите на Министерски съвет, който е вносител на ратификацията, се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

Междувременно пред парламента граждани протестираха срещу споразумението. Митингът им започна в 9.00 ч. и приключи към 10.00 ч. Недоволните граждани бяха около 20 души и носеха български трибагреници и плакати, на които пише: „СЕТА е зловредна“ и „STOP TTIP!“.

Снимки: Денислав Стойчев

В района на протеста беше засилено полицейското присъствие. Протестът се случи на фона на гласуването на първо четене на ратификацията на споразумението, известно като СЕТА.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.