Парламентът реши новите водачи да получават 2/3 от точките си, а оставащите 1/3 след 2 години стаж зад волана

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, според които новият водач получава 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на моторно превозно средство.

„За“ гласуваха 100 народни представители, а двама се въздържаха. Според приетите промени стажът като водачи се зачита от датата на връчване на свидетелството за управление на моторно превозно средство от съответната категория, която е необходима за придобиване на по-висока категория. Времето, при което водачът е бил лишен от правото да управлява моторно превозно средство, не се зачита за стаж.

Ще се отнема книжката на водач, който управлява с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско изследване или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или е под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване - до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца.

„За“ гласуваха 95 народни представители. Народните представители решиха и свидетелството за управление временно да се отнема на собственик, който при управление на МПС превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч за срок от 1 месец. Свидетелството за управление на МПС ще се отнема временно и на собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на МПС на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата за срок от 3 месеца.

Книжката ще се отнема за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер.

„За“ гласуваха 80 народни представители, 1 гласува „против“, а двама се въздържаха. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 2 години и глоба от 600 до 1500 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България