Парламентът реши: Шофьорите ще си плащат изследванията за алкохол и дрога

КАТ, полиция

КАТ ще взима книжката на водачи, отказали проверка с дрегер

Разходите за медицинско или химическо изследване за засичане на концентрацията на алкохол или наркотици в кръвта ще се плащат от шофьорите. Това ще става след като полицейските служители са установили с дрегер над 0,5 промила алкохол в кръвта им или тест е показал употреба на дрога.

Ако шофьорът откаже да го проверят с дрегер или тест за наркотици, ще плати в болницата за биологичните проби - изследване на кръв, урина, слюнка и т. н.

Това решиха депутатите, които гласуваха окончателно промените в Закона за движение по пътищата.

КАТ ще отнемат книжката на водачите, хванати с над 0,5 промила или употребили наркотици, докато те не платят разходите за изследванията си.

Съгласно промените в закона, когато релсов път е разположен върху платното за движение, водачите на нерелсови пътни превозни средства, които се намират върху него, са длъжни да го освободят по възможно най-бързия начин при приближаване на превозните средства от редовните градски линии, за да ги пропуснат да преминат.

С новия Закон за движение по пътищата шофьорите, движещи се в аварийната лента на автомагистралата, ще се наказват с глоба от 1000 лв. и с лишаване от книжка за 3 месеца. Съгласно закона ще се отнема книжката за срок от 2 години и ще се налага глоба от 2000 лв. на водачите на трамвай или самоходна машина, ако откажат проверка за наркотици и алкохол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България